Cvetković sa ambasadorima EU

Izvor: RTS, 20.Jan.2010, 20:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvetković sa ambasadorima EU

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković sastao se u Beogradu sa ambasadorima zemalja članica EU. Glavna tema razgovora bila evropska perspektiva Srbije nakon pozitivnih događaja iz 2009. godine.

Delegacija Evropske unije u Srbiji saopštila je da se predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković u Beogradu sastao sa ambasadorima zemalja članica EU. Glavna tema razgovora bila je evropska perspektiva Srbije.

Premijer Cvetković bio je počasni gost na radnom ručku sa ambasadorima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zemalja članica EU, koji je organizovao šef Delegacije EU u Srbiji ambasador Vensan Dežer sa ambasadorom Španije Injigom de Palasiom Espanjom.

"Diskusija je bila fokusirana na evropsku perspektivu Srbije nakon pozitivnih događaja iz 2009. godine. Predsednik Vlade i ambasadori razmenili su mišljenja o političkoj i ekonomskoj situaciju u Srbiji, kao i o regionalnoj saradnji", navedeno je u saopštenju.

Predsednik Vlade Srbije ponovio je ambasadorima snažnu rešenost Vlade, kao i opšti društveni konsenzus u pogledu evropske orijentacije Srbije i njenog ulaska u EU, o čemu svedoči i podnošenje zahteva za kandidaturu Srbije za punopravno članstvo u EU u decembru 2009. godine.

Cvetković je predstavio ekonomsku situaciju u Srbiji sa izgledima za naredni period, izložio rezultate primene Trgovinskog sporazuma i naglasio značaj poboljšanja ekonomske saradnje u regionu.

Premijer Cvetković se osvrnuo i na najvažnije zakone usvojene tokom prethodne godine i najavio dalje intenzivne aktivnosti u procesu evropske integracije.

Pozitivna dostignuća u odnosima Srbije i EU  

Ambasador Dežer je podsetio na pozitivna dostignuća u odnosima Srbije i EU tokom 2009. godine, koju je obeležila praktična primena vizne liberalizacije za putovanja u šengenski prostor i primena Prelaznog sporazuma. 

Dežer je istakao praktičnu prednost koju je to donelo običnim građanima, koji sada mogu slobodno da putuju, kao i nove mogućnosti za poslovnu zajednicu i investitore koje donosi Prelazni sporazum.

Prema njegovim rečima, godina pred nama donosi nove šanse, ali i izazove, nakon što je Srbija podnela zahtev za članstvo u Uniji.

Dežer je istakao da je neophodno održati zamajac u odnosima Srbije i EU i nastaviti proces reformi u zemlji.

Ambasadori EU preneli su predsedniku Vlade Srbije svoju punu podršku u tom procesu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.