Cvetković na svetskom skupu o krizi

Izvor: RTS, 24.Jun.2009, 19:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvetković na svetskom skupu o krizi

Predstavnici bogatih i siromašnih zemalja prvi put zajedno razgovaraju o ekonomskoj krizi na Konferenciji UN u Njujorku. Premijer Srbije Mirko Cvetković ocenio da je ključ izlaska iz krize pružanje finansijskog podsticaja i podrške direktnim investicijama zemljama u razvoju.

U sedištu UN-a u Njujorku, počeo samit na kome će se predstavnici bogatih i siromašnih zemalja prvi put sastati da bi razgovarali o uticaju tekuće globalne ekonomsko-finansijske krize. Srpsku delegaciju predvodi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << premijer Mirko Cvetković.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki mun zatražio je hitnu reformu međunarodnih finansijskih institucija.

"Svetske institucije stvorene pre više generacija treba da postanu odgovornije, reprezentativnije i efikasnije", rekao je Ban Ki mun obraćajući se predstavnicima 126 država članica UN-a, i pozvao ih da zajedno rade na reformi propisa i svetskih institucija.

Generalni sekretar istakao je da se svet još uvek nalazi u najvećoj finansijskoj i svetskoj krizi od osnivanja Ujedinjenih nacija pre 60 godina.

Ban Ki mun je upozorio da iako neki vide početke finansijske stabilizacije i rast u nekim zemljama, da su to za sada "samo znaci".

"Za veliki broj zemalja nema 'zelenih izdanaka' oporavka. Samo ima neobrađenih polja. Pravi uticaj krize može da traje godinama", rekao je Generalni sekretar UN.

Predstavnici 126 zemalja članica Ujedinjenih nacija u petak treba da usvoje završni dokument konferencije o reformi globalnog finansijskog sistema i mehanizmima za pomoć zemljama u razvoju.

Nacrt dokumenta, u koji je Rojters imao imao uvid, sadrži zaključak da zemlje članice smatraju prioritetom potrebu sveobuhvatne reforme Međunarodnog monetarnog fonda, koja će "da poveća njegovu kredibilnost i odgovornost, njegov legitimitet i efikasnost".

Rojters ističe da se u dokumentu, koji se još usaglašava, kao jedina specifična reforma pominje potreba da brzo rastuća tržišta i zemlje u razvoju povećaju uticaj na donošenje odluka MMF-a do početka 2011. godine kad će se ponovo određivati kvote glasova pojedinih njegovih članica.

Cvetković je na Samitu ocenio da je ključ izlaska iz svetske ekonomske krize pružanje finansijskog podsticaja i podrške direktnim investicijama u zemljama u razvoju.

Premijer Srbije istakao je da jedna od tema koje treba razmotriti i činjenica da bankarski sektor koči privredni rast u državama koje treba da budu generator globalnog privrednog rasta.

Tokom boravka u Njujorku premijer Srbije imaće sastanke s generalnim sekretarom svetske organizacije Ban Ki munom, potpredsednikom ruske vlade i ministrom finansija Aleksejem Kudrinom i bankarskim i berzanskim menadžerima.

To je prvi skup na kojem se sastaju predstavnici bogatih i siromašnih zemalja da razgovoraju o krizi. Omogućiće da se čuje glas siromašnih zemalja koje je nisu stvorile, ali su najteže pogođene.

UN upozorava na katastrofalne razmere siromaštva

Ujedinjene nacije saopštile su da je broj gladnih zastrašujući. Milijardu ljudi ili jedna šestina svetskog stanovništva nema dovoljno hrane.

U zemljama u razvoju hrana je skupa i nedostupna najvećem broju ljudi, a svetska kriza je samo pogoršala stanje.

Dve trećine prihoda odlazi na osnovne namirnice. Zbog krize ne pristižu strane investicije, ne otvaraju se nova radna mesta i zatvaraju se postojeća, a humanitarna pomoć se smanjuje kad je najpotrebnija.

Svetska banka kaže da će manjak od 700 milijardi dolara u zemljama u razvoju prouzrokovati smrt i do tri miliona dece u narednih šest godina. Svake godine broj siromašnih povećavaće se za 100 miliona.

Zapadne diplomate su, tokom žučnih rasprava uoči samita, optužile nikaragvanskog predsednika Generalne skupštine UN da je pokušao da preotme sadržaj tog skupa i pretvori ga u suđenje svetskom kapitalizmu.

Sveštenik Migel D'Eskoto Brokman je rekao da nije impresioniran takvim kritikama. Brokman smatra da bi najbogatije zemlje sada trebalo "da dovedu u red nered koji su stvorile za one koji imaju najmanje".

"Neophodno je da se potrebe stanovnika najugroženijih zemalja ozbiljno uzmu u razmatranje. Nadam se da nećemo još jednom da im nudimo milostinju, nego da ćemo učiniti ono što moramo, a to je da im pomognemo da se nose s krizom kuju nisu oni stvorili", izjavio je uoči skupa  Brokman.

Govor premijera Srbije

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković ocenio je da je ključ izlaska iz svetske ekonomske krize pružanje finansijskog podsticaja i podrške direktnim investicijama u zemljama u razvoju.

Cvetković je u Njujorku istakao da jedna od tema koje treba razmotriti na tom skupu i činjenica da bankarski sektor koči privredni rast u državama koje treba da budu generator globalnog privrednog rasta.

"Moj kabinet je uradio uporednu analizu kamatnih stopa koje strane banke odobravaju u Srbiji i u svojim matičnim zemljama. Ta analiza je pokazala da su marže Srbiji i do sedam puta više nego u matičnim zemljama banaka, što ni na koji način nije srazmerno sa stepenom rizika kreditiranja srpske privrede", istakao je Cvetković.

"Posledica ove prakse, koja je verujem zastupljena i u drugim zemljama u razvoju, jeste smanjena konkurentnost domaće privrede na svetskom tržištu i konsekventno pad privredne aktivnosti upravo u onim zemljama koje treba da budu nosioci globalnog privrednog rasta", rekao je predsednik Vlade Srbije.

Prema njegovim rečima neophodno je obezbediti globalnu koordinaciju po pitanju podrške zemljama u razvoju, čime će se omogućiti i stabilnost svetske ekonomije.

"U postojećim uslovima globalne ekonomije zemlje u razvoju imaju izuzetno važnu ulogu iz najmanje dva razloga: prvo, njihov potencijal za rast je neuporedivo veći od razvijenih zemalja, ali istovremeno i potencijalni socijalni problemi mogu biti mnogo izraženiji u slučaju dramatičnog pada privredne aktivnosti.

Iz tog razloga verujem da treba maksimalno podržati direktne investicije i finansijsku podršku zemljama u razvoju jer privredni rast i rast životnog standarda u zemljama u razvoju predstavlja realnu osnovu za rast agregatne tražnje u svetu", rekao je Cvetković.

Zemlje u razvoju, prema njegovim rečima, samostalno ne raspolažu potrebnim sredstvima za finansiranje privrednog rasta i zato očekuju podršku međunarodne zajednice i razvijenih zemalja, a to bi u krajnjem ishodu trebalo da donese korist na globalnom nivou.

Predsednik Vlade Srbije istakao je da u uslovima uzajamne povezanosti međunarodnih finansijskih tržišta nijedna zemlja ne može da deluje izolovano, i da su u tom smislu globalna saradnja i adekvatna međunarodna regulativa imperativ - ne samo u trgovini, već i u domenu finansija.

"Neophodno je da se u što kraćem roku uspostavi uravnotežen nivo potrošnje, koji će omogućiti mnogo veći stepen izvesnosti, a samim tim i veće poverenje građana u ekonomiju. To je osnovni preduslov za povećanje tražnje i početak ekonomskog oporavka i stoga zahteva koordinisan pristup na globalnom nivou", rekao je Cvetković.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.