Cvetković: Omogućiti život bez etničkih razmirica

Izvor: Politika, 27.Apr.2012, 23:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvetković: Omogućiti život bez etničkih razmirica

Dodik: Robusne aktivnosti međunarodne zajednice nisu napravile državu od BiH, ona je država u pokušaju, jer iznutra nema koheziju

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je juče u Beogradu na konferenciji „Položaj i perspektive srpskog naroda u zemljama regiona” održanoj u Ministarstvu dijaspore Srbije. da je zadatak političkih elita u zemljama regiona da učine sve kako bi se ovoj i budućim generacijama omogućio život bez etničkih razmirica, ali i ekonomski prosperitet >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i suštinska saradnja, prenosi Beta.

Vlada Srbije je osnovni pokretač regionalne saradnje na svim nivoima i u vezi sa svim pitanjima, i cilj vlade je da se sva sporna pitanja rešavaju „dijalogom, pošteno i temeljito” kako se nerešena pitanja ne bi vraćala kao bumerang. „Perspektive srpskog naroda u zemljama regiona mogu da budu sigurne samo ako svi zajedno idemo putevima mira, ukoliko uspostavimo evropske standarde jednakosti i ravnopravnosti, otvorimo i zaokružimo proces pomirenja”, kazao je Cvetković.

Po njegovim rečima, Srbiji pripada uloga razvojnog motora regiona i suštinskog faktora stabilnosti, a važan faktor u tom procesu su Srbi koji žive u državama regiona. „Od posebnog značaja je da se Srbima u regionu omogući ostvarenje punih ljudskih, političkih, ekonomskih, socijalnih i verskih prava u državama u kojima žive”, rekao je Cvetković uz ocenu da je politika Srbije prema srpskom narodu u regionu usklađena sa najvišim evropskim i regionalnim standardima i najboljim tradicijama.

Cvetković je učesnicima konferencije poručio da treba da budu lojalni građani zemalja u kojima žive jer će na taj način biti najbolji ambasadori koji popravljaju sliku Srbije u svetu.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je juče da je BiH neodrživa tvorevina, ali da njen raspad nije stvar bliske budućnosti.„Mi se pripremamo za raspad BiH. Republika Srpska je jedina samoodrživa na prostoru BiH. Ništa u BiH nije samoodrživo osim RS i ona je problem zato što može da opstane”, rekao je Dodik

Dodikov govor su aplauzom pozdravili premijer Srbije Mirko Cvetković i ministar vera i dijaspore Srđan Srećković.

Dodik je naveo da RS pomažu dobri odnosi i specijalne veze sa Srbijom, ali da RS mora da čini i nešto što je izvan dogovora i saradnje sa Srbijom i da se sprema za raspad BiH.

Dodik je dodao da su Srbi u poslednjem ratu u Bosni etnički očišćeni i da su oni najviše stradali u ratu u BiH. Izrazio je uverenje da će to pokazati popis koji je će u BiH biti u martu 2013. godine i koji će „demantovati mnoge stereotipe”. „U Sarajevu nedostaje 156.000 Srba, po popisu iz 1991. godine, a Srbi u današnjem Sarajevu čine samo 1,2 odsto stanovništva što govore i podaci muslimanskog Helsinškog komiteta u Sarajevu. To je dramatična promena koja je ostala skrajnuta iza velike pompe međunarodnih medija i satanizacije Srba”, rekao je on.

Dodik je naveo da je su tri naroda u BiH u svim istorijskim situacijama bili na različitim stranama, čak i kada su ih pogađali zemljotresi, i da su zajedno obeležavali samo Novu godinu i 1. maj, ali su to međunarodni praznici. „Robusne aktivnosti međunarodne zajednice nisu napravile državu od BiH, ona je država u pokušaju, jer iznutra nema koheziju. Lepo je slušati neoliberale i čovek kada to sluša može da bude deo te priče, ali kada se dođe u život, onda se vide dve ili tri podeljene nacionalne zajednice. Možda nije lepo pričati o tome, ali sam namerno izabrao Srbiju da to kažem”, rekao je on.

Dodik je ocenio da je BiH eksperiment međunarodnih birokrata, da „špekulanti iz međunarodne zajednice” poslednjih 20 godina pokušavaju da blokiraju Republiku Srpsku i dodao da su sve nadležnosti prenete na BiH „neprijateljske prema RS”. „RS je nacionalni projekat nas Srba preko Drine i, istorijski gledano, Srba u celini i zato je moramo očuvati”, istakao je predsednik RS.

Dodik je dodao da se RS drži slova Dejtonskog sporazuma, a ne duha Dejtona koji se često koristi kao „podvala” za prihvatanje apstraktnih evropskih vrednosti. „Da li vredi da dajemo svoje nacionalne institucije i nacionalne vrednosti zarad imaginarne priče o Evropi koja će nam se možda desiti ili neće”, upitao je on.

Dodik je, u izjavi novinarima, ocenio da je Srbija izabrala najbolji način da reguliše odnose prema Srbima u regionu, a to je putem sistemskih zakona.

objavljeno: 28.04.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.