Cvetković: Nema novca za regres

Izvor: B92, 06.Jan.2009, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvetković: Nema novca za regres

Mirko Cvetković (FoNet)

Beograd -- Premijer Mirko Cvetković izjavio da je suština spora sa sindikatima u tome što ne postoje realni izvori da se pokriju zahtevi o isplati regresa i toplog obroka.

"To je dodatak od sedam hiljada dinara mesečno, što, u odnosu na prosečnu zaradu od 33.000 dinara, predstavlja povećanje zarada za više od 20 odsto. Tih para nema", rekao je Cvetković u intervjuu za "Novosti".

"Ponudili smo im realnu opciju, tačnije, da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ne primenjujemo sporne tačke ugovora koje imaju finansijske implikacije dok ne prođe kriza. Sindikati su zahtevali automatsku primenu, a poslodavci su od nas zatražili da povučemo potpis, i to smo morali i da učinimo", kazao je premijer.

On je dodao da očekuje da se pregovori nastave i da se dođe do realno ostvarivog Opšteg kolektivnog ugovora.

Na pitanje šta bi se desilo da su zahtevi sindikata prihvaćeni, premijer je kazao da bi "to bio uvod u hiperinflaciju ili u masovno otpuštanje radnika".

"Ili bismo morali da štampamo novac, ili bi poslodavci zbog nedostatka para morali da smanjuju broj radnih mesta. Mnoga mala preduzeća morala bi da se gase, a mi već imamo brojne najave stečaja. Stvari su tu surovo jednostavne. Nema nikakve mudrosti u poruci da ne mogu da se povećaju zarade usred najveće ekonomske krize", rekao je Cvetković.

Na primedbu da se, prema najavama sindikata, sprema izliv radničkog nezadovoljstva na ulice, Cvetković je kazao da se "na ulicama ne rešava ništa" i da se "time samo može da postigne haos".

"Država ima jasan stav da tokom 2009. godine realan nivo zarada ostane isti, tačnije da se plate faktički povećavaju u skladu sa inflacijom. U ovom trenutku, bolju ponudu od te radnici i sindikati ne mogu da dobiju. Na ulici se ne zarađuju regres, topli obrok, pa ni plate. Neka svi dobro razmisle o tome", naveo je premijer Cvetković.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.