Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Nov.2015, 22:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvekla jača imunitet

Bogata vitaminima, mineralima i vlaknima, cvekla je pravi "eliksir zdravlja". Nutricionisti je posebno preporučuju u dijetalnoj ishrani, za čišćenje organizama od toksina i jačanje imuniteta.

Sadrži gotovo sve važne minerale - kalijum, kalcijum, fosfor, natrijum, magnezijum, gvožđe, bakar, mangan, fluor, jod, sumpor, litijum i brom, kao i vitamine C, B1, B2 i B12. Istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje cvekle sprečava gubljenje minerala iz kostiju i zuba, usporava >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << starenje i pojavu ateroskleroze, podstiče rad creva.

Zahvaljujući betaninu i betainu, pospešuje razmenu materija, reguliše krvni pritisak, snižava nivo holesterola, čuva krvne sudove i podstiče rad jetre. Budući da sadrži veću količinu gvožđa i pigment antocijan koji joj daje crvenu boju, cvekla je izuzetno korisna u lečenju malokrvnosti.

Preporučuje se i u slučaju gripa, bronhitisa, upale pluća i bolesti žuči i želuca. I to nije sve. Ovo lekovito povrće blagotvorno deluje na nerve i rad mozga.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Cvekla jača imunitet

Izvor: B92, 20.Nov.2015, 09:34

Nutricionisti cveklu posebno preporučuju u dijetalnoj ishrani, za čišćenje organizama od toksina i jačanje imuniteta...Bogata vitaminima, mineralima i vlaknima, cvekla je pravi "eliksir zdravlja". Nutricionisti je posebno preporučuju u dijetalnoj ishrani, za čišćenje organizama od toksina i...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.