Čuveni svetski dnevni list RAZVALIO HRVATSKU zbog neofašizma!

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Avg.2018, 22:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čuveni svetski dnevni list RAZVALIO HRVATSKU zbog neofašizma!

Na tapetu i Kolinda i Tompson

Poznati lovac na naciste Efraim Zurof u autorskom tekstu za "Džerusalem post" pisao je o neofašizmu u Hrvatskoj.

Pročitajte i:

Zurof, koji je i direktor Centra "Simon Vizental", naveo je da su dva značajna događaja u Hrvatskoj u poslednjih mesec dana pokazala su važnost fenomena iskrivljavanja slike o Holokaustu, što je sve češće u postkomunističkoj istočnoj Evropi.

- Jedan od tih događaja posetilo >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je 200.000 ljudi i ceo svet ga je gledao na televiziji i internetu, a u drugom je učestvovala mala grupa izabranih istaknutih gostiju i bio je zatvoren za javnost te jedva spomenut u medijima. Međutim, oba događaja su važna ako želimo da razumemo pretnju pokušaja iskrivljavanja istorije Drugog svetskog rata i Holokausta u tom regionu, i zašto napori za borbu protiv toga nisu bili uspešni Proslava uspeha fudbalera pretvorena u neofašističku ekstravaganciju - piše Zurof.

Organizatori dočeka izjavili su da se na Trgu bana Jelačića neće pojaviti nijedan političar i zvezda, ali ipak je nastupio pevač Marko Perković, poznat po nadimku Tompson, ističe se u tekstu.

- Tompson je zloglasan zbog svojih ultranacionalističkih stihova i veličanja hrvatskog genocidnog ustaškog režima iz Drugog svetskog rata. Često otvara koncerte ustaškim pozdravom 'Za dom spremni'. Tako se vesela proslava veličanstvenog uspeha hrvatskih fudbalera pretvorila u neofašističku ekstravaganciju, a igrači su uz Tompsona pevali sve njegove stihove - piše Zurof u tekstu.

Zurof dodaje da "niko nije otvoreno protestovao protiv Tompsonovog nastupa, a oni koji su ga kritikovali u medijima ili na društvenim mrežama postali su meta verbalnih napada".

- Čak je i predsednik Kolinda Grabar Kitarović javno rekla da joj je Tompson najdraži izvođač - dodaje se u tekstu.

Pored toga, Zurof u tekstu naglašava da "obrazovni sistem takođe nikada nije preduzeo mere za podučavanje mlađih generacija o stravičnim zločinima ustaša protiv Srba, Jevreja, Roma i političkih protivnika tokom Drugog svetskog rata", prenosi Džerusalem post.

Efraim Zurof ističe da "čak i muzej u Jasenovcu, najvećem ustaškom koncentracionom logoru, predstavlja ublaženu verziju događaja i nema nijednu fotografiju njegovih petoro upravnika, koji su svi masovni ubice".

- Ne spominje se ni suđenje iz 1999. i osuda Dinka Šakića, jednog od zapovednika i fanatičnog ustaše - naglašava Zurof.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.