Čuvena morska krava sa Tajlanda izgubila bitku sa plastikom

Izvor: B92, 17.Avg.2019, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čuvena morska krava sa Tajlanda izgubila bitku sa plastikom

Komadići plastike pronađeni u želucu morske krave nađene na obali plaže na Tajlandu.

Siroče morske krave, ljubimice celog sveta pošto je spašena na obali jedne plaže na Tajlandu, preminulo je od trovanja plastikom.

Marijam, kako su je nazvali aktivisti, uginula je u subotu od posledica infekcije uzrokovane komadićima plastike nađenim u želucu životinje, saopštili su zvaničnici.

Marijam je postala zvezda interneta po objavljivanju snimaka maženja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa spasiocima koji su je u aprilu našli na plaži.

U vodama oko Tajlanda živi još samo nekoliko stotina ovih morskih sisara.

Osmomesečna Marijam je pre nedelju dana počela da pokazuje znake bolesti i odbijala je hranu. Uginula je rano ujutru, nakon nekoliko neuspešnih pokušaja veterinara da je ožive posle šoka.

Čajapruk Veravong, upravnik pomorskog parka u provinciji Trang, rekao je za AFP da je Marijam uginula zbog infekcije krvi.

Tokom autopsije, pronađeno je nekoliko komada plastike - od kojih je jedan bio dugačak čak 20 centimetara - u stomaku životinje.

"Svi smo ožalošćeni zbog ovog gubitka, ali nam njena smrt samo pokazuje da moramo da očuvamo životnu sredinu da bismo sačuvali ove retke životinje."

Marijam i Džamil, mužjak morske krave spašen samo par nedelja posle nje, često su bili zvezde internet prenosa koje su pratili gledaoci širom sveta.

Na društvenim mrežama mnogi žale za Marijam.

https://twitter.com/SSRU_PSU/status/1162584274907750400?s=20

Prošle godine je na Tajlandu uginuo kit nakon što je pojeo više od 80 plastičnih kesa.

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Čuvena morska krava sa Tajlanda izgubila bitku sa plastikom

Izvor: Radio 021, 17.Avg.2019

Komadići plastike pronađeni u želucu morske krave nađene na obali plaže na Tajlandu...AFPMarijam je uginula od infekcije izazvane plastikom u želucu..Siroče morske krave, ljubimice celog sveta pošto je spašena na obali jedne plaže na Tajlandu, preminulo je od trovanja plastikom...Marijam, kako...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.