Čuvar istorije i duha vremena kog više nema - Zavičajni muzej u Sokobanji

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Avg.2023, 08:29

Čuvar istorije i duha vremena kog više nema - Zavičajni muzej u Sokobanji

Razglednice iz Sokobanje - zeleno srce Srbije nudi sprektar raznolikih predela i upravo je to ono što oduvek privlači turiste ovoj destinaciji.

Putnik, prolazeći kroz srce Sokobanj,e može naići na malo zdanje, koje kao da oživljava prošlost ovog podneblja. To je Zavičajni muzej, jednostavan po nazivu, ali bogat i značajan po sadržaju. Smešten u građevini koja seže u 19. vek, muzej čuva dragocenu kolekciju vrednih podataka o srpskoj istoriji, čime arhivira i očuvava >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << stare vrednosti ovog kraja.

Zavičajni muzej ima poseban značaj za Sokobanju, jer predstavlja kulturni kutak ovog grada. Ovaj muzej je svojevrsno svetilište za očuvanje srpskog duha i identiteta, gde se vredna baština prošlosti pažljivo čuva. Zgrada muzeja, podignuta u starom srpskom moravskom stilu, savršeno se uklopila u okolinu, doprinoseći lepoti i značaju samog prostora Sokobanje.

Izložbe muzeja su pažljivo osmišljene kako bi oživele vremena od rimskog perioda do savremenog doba. Posetioci mogu uživati u bogatim kolekcijama predmeta iz arheoloških, istorijskih i etnoloških zbirki. Stalna postavka muzeja obuhvata i spomen sobu Stojana Živadinovića, poznatog pisca, sa njegovim delima, nameštajem i predmetima koje je koristio. Takođe, izložba upotrebnih predmeta iz različitih epoha, etno soba sa tradicionalnim alatima, oruđem i odećom sokobanjskog kraja pružaju uvid u bogatu istoriju i svakodnevicu stanovnika ovog kraja.

Zavičajni muzej je poput vremeplova koji vas vodi kroz prošlost i omogućava da dublje razumete i cenite bogatstvo istorije Sokobanje i njenog okruženja. Ova ustanova predstavlja dragocenu tačku ne samo za posetioce, već i za samu zajednicu, koja ovde može spoznati svoje korene i ponosno negovati svoje nasleđe. Kroz ovaj muzej, prošlost živi u sadašnjosti, a kultura i identitet Sokobanje se neprestano obnavljaju i prenose na nove generacije.

Kroz godine, Zavičajni muzej je postao neizostavna stanica za sve one koji žele da se dublje upuste u tajne prošlosti ovog kraja. Njegova zbirka priča, naslikanih u kamenu, glini i platnu, otvara vrata za bolje razumevanje duše Sokobanje i njenog vekovnog trajanja. U poseti ovom muzeju, vreme gubi svoje dimenzije, a posmatrač se susreće sa višedimenzionalnom slikom istorije, gde prošlost, sadašnjost i budućnost isprepliću niti vremena.

Projekat je finansiran iz budžeta opštine Sokobanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.