Izvor: Blic, 30.Okt.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čuvali kutije uz roštilj, pivo i karte

Čuvali kutije uz roštilj, pivo i karte

Po završetku glasanja prvog dana referenduma, članovi biračkih odbora zaključali su se sa kutijama u izbornim jedinicama.

Većina je referendumsku noć doživela kao šansu za upoznavanje i druženje, mada je bilo i onih koji nisu mogli da sakriju razočaranje zbog slabe izlaznosti građana. Nakon zatvaranja biračkog mesta u osnovnoj školi 'Janko Veselinović' u Beogradu, procenat izašlih bio je samo 22,93.

- >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Rekao bih da je odziv birača malo slabiji nego što je Vlada očekivala - ocenio je Jevto Mrđen (SPO), predsednik biračkog odbora.

Na pitanje 'Blica' kako će čuvati kutije tokom cele noći, odgovara:

- Kako biste vi proveli noć na biračkom mestu? Strunjače su hladne, nećemo moći da spavamo. Šetaćemo, gledati TV...

NOVI SAD

Vesela noć

Ekipa koja je čuvala glasačke kutije u Srednjoj školi 'Jovan Vukanović' u Novom Sadu, u kojoj se nalaze tri biračka mesta, prekratila je 13-časovnu noć između 28. i 29. oktobra tako što je u školskoj kuhinji organizovala spremanje večere na električnom roštilju.

- Da ste došli pola sata ranije, našlo bi se pljeskavica i za vas - rekao nam je član biračke komisije iz SRS koji nije želeo da bude imenovan. Na biračkim mestima u ovoj školi atmosfera u toku noći bila je vrlo opuštena, čuvari glasačkih kutija igrali su tablić sa kartama sa kojih su se smešile nage lepotice, nudili nas limunadom i cigaretama i tvrdili da su 'jedinstveni, baš kao vladajuća koalicija DSS, SRS i SPS u Novom Sadu'.

- Ja sam iz SRS, kolega je iz DSS, vidite kako se dobro slažemo - kazao je Momir Knežević iz SRS, na trenutak odloživši karte da popriča sa reporterom 'Blica'. Nisu nam, ipak, dozvolili da glasamo jer smo se pojavili oko 23 časa, kada su već uveliko zatvorena biračka mesta, ali su zauzvrat ponudili da nas 'poprskaju sprejom, da vidimo kako svetli'.

Širom otvorena vrata dočekala su nas na biračkom mestu na Limanu III. Članovi biračkog odbora okupili su u neformalnom razgovoru oko stola na kojem su bili keks, sok i ostaci od sendviča. Na pitanje, čime se zabavljaju, rekli su da 'prepričavaju životna iskustva'.

- Posetili su nas iz DSS i doneli samo dva sendviča i dva soka za njihove ljude - požalila se Neda Savić iz SPS, ali je predsednica biračkog odbora Aleksandra Racić odmah uskočila s tvdnjom da se 'stranački dresovi ove noći ne nose'. Kako je ona objasnila, iako im je iz MUP-a dojavljeno da očekuju posetu aktivista LDP-a koji bojkotuju referendum, posle zatvaranje biračkih mesta niko ih nije posetio, osim 'Blica'.

S druge strane, na glasačkom mestu u MZ Omladinski pokret, penzioneri Đoko Laketić i Milan Jojkić držali su se strogo pravila i nisu nas pustili unutra da proverimo šta rade.

- Ma, izdržaćemo jednu noć da ne spavamo, nije problem. Kako bismo da smo na svadbi lumpovali tri dana - dobacio nam je Jojkić kroz odškrinuta vrata.

UŽICE

Kao u kući 'Velikog brata'

Na biračkom mestu broj 66 u Užicu, u Osnovnoj školi 'Kralj Petar Drugi', u noći između subote i nedelje polupraznu glasačku kutiju čuvala je mrtva straža. Mrtva, naravno, od umora.

- Ovako zatvoreni i izolovani, osećamo se kao u kući 'Velikog brata'. Ko zna, možda su i kamere i bubice ovde postavili - ispričali su 'Blicu' članovi biračkog odbora onako s vrata, ne dozvolivši ulaz u prostorije. Pustili su ženski deo dežurne ekipe da ide na spavanje.

- Duga je noć, nema razloga da se dame muče. Mi, muškarci, a ima nas iz svih stranaka, pripremili smo dovoljno cigareta i tema za priču da bismo budni probdeli noć. Spremili smo i vreću za spavanje ako nekome baš prigusti - kaže Jovan Pecović, član odbora.

Na glasačkom mestu 86 u Mesnoj zajednici Lipa, kutija se čuvala po sledećoj taktici: napravljeno je nekoliko 'formacija' koje su se smenjivale na svaka tri sata. Njihovo 'blago' u kutiji bogatije je od prosečnog, mada je u prvom poluvremenu referenduma i u Lipi glasalo samo dvadeset odsto od upisanih birača.

Slično je bilo i na Rosuljama, u izbornoj jedinici 64. Da im noć brže prođe, 'stražari' su obezbedili i televizor.

- Podelili smo se u grupe, tako da će svako od nas deo noći provesti u krevetu. Dopremili smo dovoljno hrane, sokiće, kafu, cigarete, novine. I televizor je tu da sati brže prolaze - rekao nam je Vaso Šunjevarić.

NIŠ I džudista 'branio' kutije

Na biračkom mestu 50 u mesnoj kancelariji 'Đuka Dinić' nije bilo podele po polovima za čuvanje glasačkih kutija.

- Ma kakvi, svi ima da dežuramo. I mi žene spremne smo da sedimo tu. Kuvaćemo kafu, pićemo sok, pričaćemo... Šta ima veze ko je žensko, a ko muško - priča Slobodanka Vukomanović, član biračkog odbora u ime SRS-a. A kako je objasnila njena koleginica iz DSS-a Brankica Arsić, ako im baš dosadi, mogu i žurku da naprave.

-Vidite, imamo i kuglu za disko. Možemo i muziku da pustimo pa da đuskamo. Ovo su prostorije Porečana - rekla je ona.

Na mnogim drugim biračkim mestima u Nišu pripadnice lepšeg pola oslobođene su noćnog dežurstva.

-Ma kakvi, mi smo tu da sedimo. Noć je pred nama, ima slatko da se ispričamo i upoznamo. Ne možemo da heklamo i pletemo, ali možemo da se šalimo i da igramo karte. Kafa je tu, poneko pivo. Ma nema problema - objašnjava radikal Dragan Janićković, koji je dežurao sa kolegom Miodragom Radivojevićem iz DSS-a. Na biračkom mestu 34 u zgradi Gradske uprave za bolju odbranu glasačkih kutija 'angažovan' je i nosilac crnog pojasa u džudou -Miodrag Ilić iz DS-a.

ČAČAK

Obavezna oprema: jastuk, ćebe i laptop

U toku noći, na većini biračkih mesta u Čačku organizovana su dežurstva po nekoliko članova biračkih odbora koji su čuvali glasačke kutije sa oko 20 odsto zaokruženih listića.

U Medicinskoj školi, gde je organizovano glasanje za meštane MZ 3. decembar 1, negde oko ponoći zatekli smo Dušana Otaševića i Radojku Isailović, a ubrzo se pojavio i Branko Antić, noseći pod miškom neophodnu opremu - jastuk, ćebe i laptop. Kažu da su se sami javili za dežurstvo jer neko je pobegao od 'gostiju, neko od kuće'. Ostali članovi biračkih odbora imali su slobodno do šest ujutru. U Domu učenika je slična situacija: po dva člana biračkog odbora na smenu su čuvali kutije na tri sata, a u OŠ 'Dragiša Mišović' glasački materijal čuvali su predstavnici svih stranaka, kojima je igranje karata i razgovor o zaradi za noćno dežurstvo pomagalo da ostanu budni cele noći. Rekli su... Patrijarh Pavle - Neka bude na dobro svima, pa i nama

Poglavar SPC patrijarh Pavle glasao je juče na referendumu o novom ustavu Srbije, na biračkom mestu u Osnovnoj školi 'Kralj Petar' koja se nalazi nedaleko od Patrijaršije. Neposredno pošto je ubacio glasački listić, patrijarh Pavle je, prekrstivši se, rekao: 'Neka bude s božijim blagoslovom na opšte dobro svima, pa i nama'. Neposredno pre glasanja, patrijarh Pavle se našalio, što su okupljeni propratili smehom. Veliki broj novinara okupio se oko glasačke kutije, pa je patrijarh Pavle, približavajući se mestu gde se glasa, uz osmeh rekao: 'Ako ne mogu frontalno (da prođem), mogu dijagonalno'. Čeda Jovanović - Brojne nepravilnosti

Predsednik LDP-a Čedomir Jovanović izjavio je juče da odziv glasača ukazuje na poraz referendumske koalicije i neuspeh referenduma. On je na konferenciji za novinare kazao da je juče zabeležen niz nepravilnosti na glasačkim mestima širom Srbije. Negde su biračka mesta bila otvorena duže, a negde je glasanje počinjalo ranije. On je rekao da su u Kragujevcu na biračkom mesti Lužnica aktivisti LDP proveli četiri sata tako što su se predstavili kao novinari i da su za to vreme zabeležili da je šest građana glasalo u ime članova porodice. Rasim Ljajić - Glasao sam za ustav da bi bili raspisani izbori

Predsednik SDP Rasim Ljajić izjavio je juče da je glasao za ustav samo zato da bi bili raspisani parlamentarni izbori.

- Ustav podržavam ne zato što je dobar, već zato što su nam potrebni novi izbori i zato što želimo da imamo legitimne predstavnike u parlamentu - kazao je Ljajić novinarima posle glasanja u Novom Pazaru. On je dodao da je odziv glasača u Sandžaku 'najmanji u Srbiji', za šta je optužio koaliciju Lista za Sandžak Sulejmana Ugljanina. Muftija Hamdija Jusufspahić - Da država sluša glas naroda

Beogradski muftija Hamdija Jusufspahić izjavio je juče da je dobro da narod glasa, ali i da vlast sluša glas naroda.

'Volim da narod da glas i da uprava, grad, država sluša glas naroda', rekao je Jusufspahić posle glasanja na biračkom mestu br. 19 u opštini Savski venac. Predrag Marković - Verujte u svoj glas

Predsednik Skupštine Srbije Predrag Marković upitao je juče građane da li mogu da dozvole da neko drugi odlučuje o njihovoj sudbini.

- Došao sam na biralište jer hoću da verujem u svoj glas, kao što hoću da i svi građani veruju u svoj glas - kazao je Marković nakon glasanja na biračkom mestu u Rakovici. Dušan Petrović - Ustav, pa izbori

Zamenik predsednika DS Dušan Petrović ocenio je juče da će usvajanjem novog ustava na referendumu biti otklonjene pravne prepreke za ulazak Srbije u EU. On je dodao da će novi ustav biti mnogo lakše promenljiv, a da će Srbija biti utemeljena na evropskim principima građanske demokratije. Potpredsednik DS naglasio je da je usvajanje ustava 'početak koji se završava vanrednim izborima'.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.