Čuva imena 800 junaka

Izvor: Vesti-online.com, 09.Okt.2016, 08:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čuva imena 800 junaka

Uroš Rosić predsednik Zavičajnog udruženja Sajkovljana Troglav krenuo je u misiju obnove spomen-obeležja palim srpskim borcima iz livanjskog kraja u Drugom svetskom ratu.

- Nemamo druge istorije i drugih spomenika, osim ovih naših koje ćemo čuvanjem otrgnuti od nestanka i odužiti se precima - veli Rosić.

Poreklom Krajišnik, nemački penzioner i srpski patriota poziva zemljake i ostale dijasporce da se priključe akciji i pomognu popravku spomenika oštećenog >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << pre dve decenije, tokom hrvatske vojne akcije "Oluja".

- Čelnu poziciju u Udruženju prihvatio sam uz dva uslova, da se očisti i sredi seosko groblje u Sajkovićima i da bude obnovljen spomenik partizanima iz livanjskog kraja. Smatram da su zapušteno groblje i oskrnavljeni spomenik, odraz našeg nemara prema precima - kaže Rosić i dodaje da je deo posla oko sređivanja groblja već završen.

Poziva i druge ljude dobre volje da budu deo ove akcije kojom će se svedočanstvu herojske borbe u Drugom svetskom ratu vratiti stari izgled.

- Spomenik od zaborava čuva imena 800 ratnika iz devet srpskih sela livanjskog kraja stradalih u velikim bitkama na Neretvi, Sutjesci, Kozari... Tako će za vekove opstati kao svedok slavne borbe srpskih predaka - objašnjava Rosić.

U obnovu spomenika, Udruženje Troglav krenulo je na Veliku Gospojinu ove godine, a ovaj dijasporac ogromne energije, ukazuje da je neophodna popravka ulubljenog grba na spomen sećanju, kao i imena stradalnika koja su izbledela. Nada se brzoj pomoći da bi spomenik do kraja godine bio kao nov.

- U Livnu smo se okupili na veliki pravoslavni praznik, a u akciju su se tada uključili naši ljudi iz Austrije Bogdan i Vidosava Mihajlo, Injac Milan zvani Petić i njegova supruga Zdenka, Nikola i Mirna Šunjka iz Nemačke, a Baroš Aleksandar nastanjen u Kanadi od 1956, dao je prilog od 250 evra za obnovu spomenika. Akciju za Srbiju vodi Marko Ninković, a svi koji žele da pomognu, poreklom su sa prostora bivše Jugoslavije i ostale u dijaspori molim da se jave "Vestima" i uključe - kaže Rosić.

Dodaje da su jedino Krajišnici u ovom delu Bosansko-hrvatske Federacije krenuli u obnavljanje spomenika, svedočanstva života Srba u livanjskom kraju u kojem ih danas gotovo i nema.

- Drvar je grad heroj Drugog svetskog rata, ali nažalost ništa nije urađeno na obnovi spomenika herojima borbe za oslobođenje od okupatora - objašnjava ovaj dijasporac.

Velika podrška u ovoj misiji predsedniku Udruženja Troglav stigla je od supruge Stanimirke.

- Zbog Uroša, ali i iz patriotskih razloga sam se priključila njegovoj akciji. Groblje smo uredili nas dvoje, a sada zdušno i sa ljubavlju radimo na popravci spomenika u koju su se uključili i naši prijatelji. Među njima ima i Mađara, Ukrajinaca i Rusina - priča Stanimirka Rosić.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.