Ključni uticaj Rusije

Izvor: RTS, 21.Dec.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ključni uticaj Rusije

Stalni predstavnik Rusije u Savetu bezbednosti UN Vitalij Čurkin izjavio da bi situacija oko pitanja Kosova bila sasvim drugačija da Rusija nije zauzela principijelan stav i izvršila suštinski uticaj.

Rusija je izvršila principijelan i suštinski uticaj na situaciju oko pitanja Kosova.  Da nismo zauzeli principijelan stav, Savet bezbednosti bi mogao da odobri plan Martija Ahtisarija, tj. nezavisnost Kosova. I to bi naše srpske prijatelje stavilo u veoma težak položaj, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rekao je ambasador Rusije u Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin u intervjuu TV kanalu "Vesti".

Ukazao je da je Rusija, takođe, insistirala na tome da generalni sekretar svetske organizacije Ban Ki Mun potvrdi da na snazi ostaje rezolucija SB 1244, prema kojoj kontrolu nad Kosovom imaju UN.

"I on je potvrdio da na Kosovu nastavlja da deluje misija UN. To je davalo i daje dopunske mogućnosti Beogradu da nastavi sa odbranom teritorijalne celovitosti svoje zemlje", istakao je Čurkin.

Istraga  o Kosovskoj Mitrovici

Podsetio je da je Rusija, "kada je avanturističko rukovodstvo Misije UN na Kosovu odreagovalo na provokaciju i primenilo silu" protiv Srba u severnom delu Kosovske Mitrovice, kategorički osudila tu provokaciju, a zatim insistirala na tome da UN sprovedu istragu o tome.

"Istraga je potvrdila naše gledište da su reakcije pripadnika Misije UN bile neopravdane. Na taj način smo zaustavili dalje ekscese sa primenom sile protiv Srba", kaže Čurkin.

Čurkin je rekao da je posle događaja u Kosovskoj Mitrovici 17. marta, u Savetu bezbednosti bilo onih koji su govorili: "U tom smislu, dajte onda nametnite Srbima nezavisnost Kosova".

"To smo sasekli u korenu", naglasio je Čurkin, napomenuvši da su očuvani prerogativi SB, funkcionalnost rezolucije UN 1244, politička kontrola UN nad Kosovom i omogućeno delovanje misije EU, koja je, kako je rekao, "na početku pokušala da diktira svoje uslove stanovništvu Kosova, pre svega Srbima".

"Euleks je stavljen pod okrilje UN i tako je Srbima omogućeno da nastave odbranu teritorijalne celovitosti zemlje", zaključio je Vitalij Čurkin.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Čurkin: Kosovo i ruski stav

Izvor: B92, 21.Dec.2008

Beograd -- Predstavnik Rusije u UN Vitalij Čurkin izjavio je da bi pitanje Kosova bilo potpuno drugačije rešeno da se Rusija nije čvrstio držala svog principijelnog stava..."Finale i sveukupni tok bili bi drugačiji. Rusija je učinila principijelno i apsolutno fundamentalni uticaj na čitavu situaciju",...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.