Curenje podataka otkrilo: Kineski hakeri razvaljuju sisteme stranih vlada

Izvor: B92, 23.Feb.2024, 16:25

Curenje podataka otkrilo: Kineski hakeri razvaljuju sisteme stranih vlada

Agenti kineske državne bezbednosti plaćaju desetine hiljada evra za prikupljanje podataka o ciljevima, uključujući strane vlade.

Ovo je otkrilo veliko curenje podataka iz kineske kompanije za sajber bezbednost "I-Soon", kao i da kineski hakeri prikupljaju ogromne količine informacije o osobama i institucijama koje bi mogle da budu od interesa za njihove klijente, piše Gardijan.

Kako navodi taj britanski list, kineska kompanija uspela je da se probije u sisteme pojedinih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stranih vlada, infiltrira u naloge na društvenim mrežama i hakuje lične kompjutere.

Procureli fajlovi nude uvid u hakerske aktivnosti i alate za špijuniranje Kineza, etničkih grupa i disidenata u inostranstvu, kao i stranih vlada i agencija, a primetno je da se Kina sve više okreće privatnim firmama u kampanjama sajber špijunaže stranih vlada i kontrole domaćeg stanovništva, navodi britanski list.

Kompanija "I-Soon" je navodno sarađivala i sa kineskom hakerskom organizacijom "Čengdu 404", koja se nalazi pod sankcijama američkog ministarstva pravde.

Usluge koje "I-Soon" nudi su raznovrsne, a Gardijan kao jedan od primera navodi da je biro za javnu bezbednost u gradu Šandong platio više od 50.000 evra kako bi dobio pristup sandučićima e-pošte 10 "meta" tokom jedne godine.

Kompanija je tvrdila da može da hakuje naloge na društvenoj mreži X, da dobije lične podatke od korisnika Fejsbuka, ali i da ugrozi različite operativne sisteme, uključujući Mek i Android, navodi se u procurelim dokumentima.

Stručnjak za kompjutersku bezbednost Alan Vudvord rekao je da se kineski hakeri fokusiraju na "masovno prikupljanje podataka".

"Nešto od toga bi se moglo protumačiti kao postavljanje temelja za ometanje u kasnijoj fazi", naveo je Vudvord za Gardijan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.