Curenje nuklearnog materijala u komšiluku; Vuletić: Srbija bezbedna, radijacija se svakog dana meri

Izvor: B92, 23.Feb.2024, 14:38

Curenje nuklearnog materijala u komšiluku; Vuletić: Srbija bezbedna, radijacija se svakog dana meri

Na teritoriji Srbije nema posledica od curenja nuklearnog materijala kod Temišvara.

Ovo je danas rekla šefica Odseka za monitoring, kontrolu i vanredne situacije Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije Vedrana Vuletić, kao i da to što se o tome nisu oglasili rumunski zvaničnici pokazuje da nema opasnosti po stanovništvo.

U našoj zemlji postoje 33 automatske merne stanice koje mere radijaciju 24 časa, rekla je Vuletić za RTS.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />Ona je objasnila da se "uzorci vazduha analiziraju svakodnevno, dok se neki drugi uzorci, na primer uzorci hrane, analiziraju nešto ređe". "Pokrivena je cela teritorija Republike Srbije i to se lepo može videti na mapi, da smo ravnomerno rasporedili te stanice imajući u vidu opasnosti", izjavila je Vuletić.

"Nemamo informaciju koliko je tačno povišena radioaktivnost kod Temišvara jer to nisu objavili rumunski zvanični organi", kaže ona i napominje da upravo to pokazuje da nema opasnosti po stanovništvo imajući u vidu da je "Rumunija ozbiljna država, pored toga je članica Evropske komisije, i obavezna je propisima da obaveštava javnost ukoliko postoji opasnost za stanovništvo".

Kako je objasnila Vuletić, u Srbiji ne postoji nuklearni reaktor koji bi morao da bude pokriven mernim stanicama, te su bolje pokrivene oblasti prema Mađarskoj i Bugarskoj, gde se nalaze najbliže nuklearne elektrane.

Ona je navela da bi bilo neverovatno da se radioktivnost, poput one u Temišvaru, proširi do područja Srbije i dodala da je hrana bezbedna, kao i da se kontroliše uvezena hrana.

"Na sajtu Direktorata nalazi se izveštaj za 2022. godinu, a trenutno smo u pripremi izveštaja za 2023. godinu, dakle otvoreni su i dostupni svi podaci o radioaktivnosti u hrani, voću, povrću, mleku, vodi za piće", objasnila je Vuletić.

Vuletić je navela da je komunikacija sa kolegama iz susednih zemalja redovna, a potpisani su i obavezujući bilateralni sporazumi.

Direktorat za radijaciju i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije SRBATOM saopštio da u Srbiji nije zabeleženo povećanje radioaktivnosti i da rumunsko regulatorno telo za radijacionu i nuklearnu sigurnost nije izdalo zvanično saopštenje povodom pisanja medija o curenju radioaktivnog materijala u Temišvaru.

Iz SRBATOM su objasnili da su rumunski ekspertski timovi utvrdili da je povišena radiaktivnost lokalnog karaktera i da nema opasnosti po stanovništvo u okolini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Vuletić: Radijacija se svakodnevno meri, nema posledica od curenja u Rumuniji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Feb.2024

Šefica Odseka za monitoring, kontrolu i vanredne situacije Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije Vedrana Vuletić rekla je danas da na teritoriji Srbije nema posledica od curenja nuklearnog materijala kod Temišvara, kao i da to što se o tome nisu oglasili rumunski zvaničnici...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.