Izvor: Blic, 21.Nov.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ćuprija živi od studenata

Ćuprija živi od studenata

ĆUPRIJA - Više od 4.200 studenata trenutno se školuje u Ćupriji i oni mesečno za stan i hranu potroše u proseku 300 evra, što na godišnjem nivou predstavlja iznos oko 15 miliona evra - potvrđuje direktor Visoke medicinske škole dr Ljubomir Marić.

Od grada u kojem su se nekada uspešno proizvodili šećer, slatkišti, cisterne, kotlovi, brusne trake i peskarena stakla, Ćupričani su se vrlo brzo prilagodili uslugama, čiji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su glavni korisnici studenti. Stanogradnja je počela da cveta i cena kvadrata je najskuplja u Pomoravskom okrugu od 600 do 700 evra. Bogatiji roditelji studentima kupuju stanove jer je isplativije od plaćanja mesečnog zakupa kreveta od 50 evra ili jednosobnog stana od 150 evra.

- Visoku medicinsku školu pohađa 3.800 studenata, a BK univerzitet više od 400. Oko dva odsto studenata dolazi iz Pomoravlja, dok su svi ostali sa strane i moraju da stanuju u Ćupriji. Privreda je posustala i ne možemo da se oslonimo na nju. Razvojem visokoškolskog obrazovanja uspeli smo da razvijemo oblast usluga, trgovine i uposlimo građane. Studenti bukvalno hrane grad. Građani su dobri domaćini studentima i zamenili su njihove roditelje - ističe dr Marić.

Školarina u Visokoj medicinskoj školi je 27.500 dinara, a tu se obrazuju studenti iz Crne Gore, Republike Srpske, Makedonije i cele Srbije. Oni imaju mogućnost da studiraju na osam odseka i da specijaliziraju gerontologiju na Univerzitetu u Norveškoj, što im omogućava da rade u toj zemlji. Nastavne baze su medicinski fakulteti u Beogradu, Kragujevcu i Nišu, a vežbe se obavljaju u Kliničkom centru u Beogradu i Vojnomedicinskoj akdemiji, kao i banjama u Srbiji. Za potrebe obrazovanja studenata izgrađena je velelepna zgrada od 6.500 kvadarata.

- Izgradnjom novog objekta dobili smo neophodne uslove za nastavu studenata. Reč je o najmodernijem školskom objektu u Srbiji i ovom delu Evrope. Opremili smo sve kabinete za modernu nastavu. Predstoji nam završetak amfiteatra za 700 mesta. Najznačajniji donatori izgradnje škole su Vlada Norveške, Vlada Srbije, SO Ćuprija, BK kompanija, kao i sama Visoka medicinska škola - naglašava dr Marić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.