Ćuprija:Epidemija žutice ne jenjava

Izvor: B92, 17.Dec.2012, 11:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ćuprija:Epidemija žutice ne jenjava

Ćuprija -- Epidemija zarazne žutice (tip A) na području Pomoravskog okruga, uz sve preduzete mere, i dalje se širi. Obolela ukupno 31 osoba,a samo u prošloj sedmici sedam.

Reč je o četiri osobe iz sela Drenovca i tri iz sela Golubovca u opštini Paraćin, rekao je Radovanović načelnik Centra za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti Zavoda za javno zdravlje u Ćupriji epidemiolog dr Goran Radovanović, i dodao da su "novooboleli svi iz epidemijskog, uglavnom, porodičnog kontakta". >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << .

Jedna obolela osoba iz sela Golubovca "negira bilo kakav kontakt sa obolelima i odbila je da se leči u bolnici, ali verujemo da je bila u kontaktu sa obolelom osobom", rekao je Radovanović.

On je dodao da su danas primljene još dve osobe sa sumnjom na zaraznu žuticu i čeka se laboratorijska potvrda bolesti.

Radovanović je istakao da je prošla sedmica, pedeseta od prvog dijagnostikovanog slučaja zarazne žutice u Pomoravlju, "bila sa najviše obolelih" i ponovio da bi "epidemija mogla da se širi i razvlači do proleća".

Epidemija je krenula 27.septembra iz sela Drenovac u opštini Paraćin, gde je i najviše obolelih, a zatim su stizali oboleli iz sela Sekirica, Golubovac, iz gradski centara Paraćin i Ćuprija, podsetio je Radovanović.

On je rekao da su i dalje na snaži mere opštinskog Štaba za vanredne situacije Paraćina za suzbijanje širenja bolesti, a posebno rigorozan nadzor nad objektima, bunarima, hranom, pranjem i dezinfekcijom ruku ...

"Epidemiološka situacija je nepovoljna, objekti za snebdevanje vodom su plitki, a kretanje stanovništva veliko i sve ukazuje da je izvor zaraze čovek, da se bolest prenosi kontaktom i da se ne mogu isključiti i novi slučajevi", rekao je Radovanović.

On je ponovio da i dalje važi teza o "prelivanju epidemije iz sela Mozgovo kod Aleksinca, jer na to upućuju prva dva inicijalna slučaja bolesti - obolele osobe iz Dranovca koje su u tom selu (Mozgovo) bile na svadbi".

"Reč je o zaraznoj žutici, tip A, koju smo prijavili za selo Drenovac i preduzeli sve higijensko-sanitarne mere u selu, pre svega, u Dečjem vrtiću i školi", rekao je Radovanović.

On je podsetio da u Pomoravskom okrugu, koji obuhvata šest opština Pomoravlja, Resave i Levča, u poslednjih 12 godina nije bilo zarazne žutice, a da se obična žutica pojavljivala ciklično svakih šest do sedam godina.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Epidemija žutice u Pomoravlju, obolela 31 osoba

Izvor: Press, 17.Dec.2012

Reč je o četiri osobe iz sela Drenovca i tri iz sela Golubovca u opštini Paraćin, rekao je Radovanović Tanjugu i dodao da su "novooboleli svi iz epidemijskog, uglavnom, porodičnog kontakta".. Jedna obolela osoba iz sela Golubovca "negira bilo kakav kontakt sa obolelima i odbila je da se leči...

Nastavak na Press...

EPIDEMIJA U ĆUPRIJI: Od žutice obolelo još sedmoro ljudi, broj zaraženih stigao do 31!

Izvor: Telegraf.rs, 17.Dec.2012

Reč je o četiri osobe iz sela Drenovca i tri iz sela Golubovca u opštini Paraćin. Jedna obolela osoba iz sela Golubovca negira bilo kakav kontakt sa obolelima i odbila je da se leči u bolnici, ali verujemo da je bila u kontaktu sa obolelom osobom - rekao je načelnik Centra za prevenciju i kontrolu...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.