Ćumurdžije iz Klokočevca

Izvor: RTS, 30.Okt.2011, 16:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ćumurdžije iz Klokočevca

Koliko se ćumura proizvede u Klokočevcu, niko tačno ne zna, ali kažu - sve se proda. Kada bi se ćumurdžije udružile i zajedno nastupale na tržištu, ćumur koji je sada samo porodični posao mogao bi postati i izvozni proizvod.

U porodici Danilović pravljenje ćumura je tradicija. Više od pola veka gore drva u pet ćumurana, a za ovaj izuzetno težak posao, za rad u oblacima dima, stasala je i četvrta generacija.

Nemanja Miljković pomaže dedi kad god je u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prilici, čak i preko školske godine: "Pomažem ujutro i posle škole, uveče. Moram i da učim, pa više pomažem preko raspusta."

Nemanja pomaže dedi, a njegov pradeda je sazidao ćumurane u kojima se godišnje proizvede 80 do 100 tona ćumura.

Posao jeste težak, ali, kako kaže Miodrag Danilović, od njega mogu da žive, a i mlađe generacije u porodici voljne su da ga nastave:

"To je jedino preostalo, jer u ovom području ne uspevaju poljoprivredne kulture."

U šest ćumurana Jaroslava Stevanovića, nedaleko od sela, godišnje izgori oko hiljadu kubika drva.

Prekida u radu nema, dok se jedna ćumurana puni u drugoj drvo gori, ostale se hlade.

Niko nema računicu o tome koliko se u selu napravi ćumura, ali ćumurdžije kažu - sve se proda. Međutim, ovaj proizvod bi mogao i da se izvozi.

Ipak, teško da to pojedinac može sam da uradi. "Ne možemo da se organizujemo", kaže Jaroslav Stevanović, "za sada se svako snalazi kako zna i ume."

I dok se ćumurdžije iz Klokočevca ne udruže i zajedno ne nastupe na tržištu, pravljenje ćumura ostaće samo porodični posao.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.