Čukarica: Osnovano Udruženje hraniteljskih porodica

Izvor: Blic, 25.Mar.2016, 19:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čukarica: Osnovano "Udruženje hraniteljskih porodica"

U prostorijama mesne zajednice Mihajlovac na opštini Čukarica, danas je osnovano "Udruženje hraniteljskih porodica Beograd".

U Beogradu postoji više od 800 hraniteljskih porodica. Udruženje ima za cilj da se okupljanjem svih hraniteljskih porodica u različite klubove pospeši razvoj dece koja su im poverena na staranje, putem međusobne pomoći i razmene iskustava staratelja.

Predsednica upravnog odbora udruženja Vojka Lujić ukazala je na važnost ovakvih skupova >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i organizovanja hranitelja radi lakšeg koordinisanja sa državnim institucijama ali i da bi se na pozitivnom primeru javnost upoznala sa institucijom hraniteljstva.

- Najpre su formirane podružnice Udruženja u Loznici, Valjevu i Šapcu. Sada smo počeli da formiramo i klubove hranitelja. Prvi je nastao u Obrenovcu, sada evo i ovde u Beogradu. Hranitelj je neko ko ima veliko srce puno ljubavi koji će svoj dom i porodicu podeliti sa nekim ko je u tom trenutku nema i kome je potrebna.

Desanka Šćelić, članica Upravnog odbora udruženja, podseća da u Beogradu postoji oko 800 hraniteljskih porodica.

- Hraniteljske porodice u nadležnosti su Centra za socijalni rad u opštini na kojoj stanuju. Svake dve godine licenca za starateljstvo u okviru hraniteljske porodice  se obnavlja po zakonu. Ona, pored ostalog, uključuje i lekarsko uverenje i adekvatnu obuku za hranitelja. I sama sam hranitelj jedne devojčice koja sada ide u osmi razred i odlučila je da želi da upiše gimnaziju. Ja sam tu da je u svemu podržim i da joj pružim zaštitu i najbolje uslove za školovanje – kaže Desanka Šelić.

Nevena Nikolić iz Centar za socijalni rad Opštine Čukarica objasnila je procedure zasnivanja hraniteljstva.

- Porodice dolaze u centar sa zahtevom da postanu hranitelji. Zatim se mi obraćamo Centru za porodični smeštaj koji su specijalizovani za obuku budućih hranitelja i izdavanje licence a mi kordiniramo ovaj odnos. Procedura nije komplikovana, važno je da hranitelji nisu osuđivani i da nisu lišeni roditeljskog prava - kaže ona.

Jelena Radonjić, pedagog u Centru za socijalni rad, napominje da za zasnivanje hraniteljstva nije dovoljno da neka porodica ispuni zakonom predviđene uslove.

- Povrh svega, najvažniji je motiv lica koja žele da postanu staratelji. Važno je ustanoviti da li je razlog zasnivanja hraniteljstva novčana nadoknada ili stvarna želja da se podnosilac zahteva stara o detetu koje mu je povereno na staranje - ističe pedagog.

Natalija Prelević, članica upravnog odbora Udruženja, kaže da zasnivanju hraniteljstva prethodi ozbiljna obuka koju sprovodi Centar za porodični smeštaj.

- Kod nas dolaze i deca sa traumama. Čak i mala beba koja je kratko vreme boravila u domu ponekad ima poteškoća u razvoju. Njima bi se trebalo ozbiljno posvetiti, ne dobija svako licencu - kaže ona.

Iz Udruženja insistiraju da novac koji dobijaju za hraniteljstvo ne predstavlja pomoć, već nadoknadu. Ona iznosi oko 24.000 dinara po detetu, što uključuje sredstva za školovanje i ostale neophodne troškove. Hraniteljska porodica dobija nadoknadu od 14.000 dinara pored ovoga.

Možda najsvetliji primer hranitelja dala je gospođa Bojana Stepanović koja je svoje prvo dete primila 1980. godine. Od tada do danas, ona je podigla čak 40-oro dece koja su danas uspešni ljudi.

- Ja sam jedno vreme imala pet beba, plaćala sam ženu da mi pomaže. Sa svih 40-oro sam u kontaku, i znam gde se svako nalazi - spokojna je Bojana.

Na prvo mesto stavlja sreću dece koju je othranila.

- Nerado govorim o ovome i ne volim da se slikam. Nisam važna ja, važni su oni. Najsretnija sam kada se osvrnem na svoj život i vidim da su sva moja deca danas uspešni ljudi - kaže Bojana.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.