Čuda tehnike koja nas čekaju u 2011.

Izvor: Blic, 12.Jan.2011, 03:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čuda tehnike koja nas čekaju u 2011.

LAS VEGAS - Početak godine je rezervisan za CES (Sajam potrošačke elektronike) na kojem se uvek otkrije jedan mali deo budućnosti. Tako je bilo i ovog puta. Najnoviji tableti, 3D televizori i brojni drugi potrebni, ali i nepotrebni gedžeti. Predstavljamo vam tri uređaja koji će sigurno uticati na buduća rešenja.

Tablet Motorola Xoom

Zbog čega je Xoom proglašen za najbolji gedžet na CES-u 2011. Prvo zbog hardvera. Pokreće ga dual procesor Nvidia Tegra >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 2 od 1 GHz, a poseduje i 1 GB DDR2 RAM memorije. Sa zadnje strane se nalazi kamera od 5 megapiksela sa dve blica, a sa prednje strane je kamera od dva megapiksela. Ekran je dijagonale 25,6 centimetara i rezolucije 1.290x800 piksela, a dimenzije celog uređaja su 250x168x13 milimetara. Težina je 730 grama. Povezivanje se vrši preko mikro USB porta i mini HDMI porta, kao i preko Wi-Fi (802.11n) i 3G mreže.

Softver je ipak u ovom slučaju bitniji pošto Xoom radi na Android 3.0. Ovaj softver je pravljen za tablet računare i smatra se da će on biti presudan za uspeh.

Izlazi: Prvi kvartal 2011.

Na ekranu Casio Bluet Tooth časovnika prikazuju se pristigle SMS poruke i pozivi, a u slučaju da izgubite telefon, uz pomoć sata možete pozvati i pomoć

Televizor

Vizio XVT3D6SP

Pored tablet računara, na CES-u su ove godine dominirali i 3D televizori. Kompanije „Soni" i „Tošiba" predstavile su 3D LCD panele koji rade bez dodatnih naočara, dok su JVC i LG otkrili nove modele za koji koriste polarizovane naočare, dok je „Samsung" zadržao active-shutter naočare za gledanje 3D televizije. Ipak, „Vizio" je sa svojom novom serijom pomerio granice, pa je stoga i nagrađen za najbolji televizor na CES-u. Naime, uređaji iz kompanije „Vizio" biće opremljeni „Google" TV platformom i omogućiće interakciju između televizora i svih uređaja sa Android operativnim sistemom. Pored toga, poseduje i onlive gejming servis, a dolazi sa Qwerty touch pad daljinskim upravljačem. Povezivanje na internet može da se vrši i preko Wi-Fi konekcije, a dolazi u dve veličine - 116 i 140 centimetara.

Izlazi: Još se ne zna.

Gaming

Nintendo 3DS

Dugo najavljivana konzola iz „Nintenda" ugledala je svetlost dana. Gedžet koji bi trebalo da promeni doživljaj igranja video igara na prenosivim konzolama izazvao je ogromno interesovanje na CES-u.

Nova konzola je dimenzija 134x73x20 milimetara i slične je veličine kao i njen prethodnik DSi. Na zadnjoj strani se nalaze dve kamere koje omogućavaju pravljenje 3D video snimaka, dok se sa prednje strane nalazi "samo” jedna kamera i ekran dijagonale 8,9 centimetara i rezolucije 800x240 piksela.

Ovaj ekran omogućava igranje u 3D okruženju, bez dodatnih naočara, a sa desne strane se nalazi taster sa kojim možete da isključite 3D opciju i igrate samo u 2D.

Ispod njega se nalazi još jedan ekran osetljiv na dodir, a dolazi i s novim analognim upravljačem.

Izlazi: 26. februara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.