Izvor: Blic, 03.Avg.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crvenkovski i Tadić 'gase požar'

Crvenkovski i Tadić 'gase požar'

Predsednik Srbije Boris Tadić pozvao je juče oko podneva telefonom makedonskog predsednika Branka Crvenkovskog. Čestitao mu je državni praznik Ilindan. Dvojica predsednika potom su razgovarala o tome kako da spreče da međudržavne varnice, proistekle posle zatvaranja arhiepiskopa Jovana, ne prerastu u pravi sukob .

Prema rečima portparola makedonskog predsednika Tanje Cvetkovske, dvojica predsednika dogovorila su se da zajednički >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << učine sve da se odnosi Srbije i Makedonije zadrže na nivou dobrosusedskih odnosa u kojima postoji iskrena saradnja.

- Založili su se i za princip nemešanja u unutrašnje odnose dveju zemalja. Predsednici su konstatovali da svi crkveni problemi i pitanja treba da se rešavaju na nivou MPC i SPC - prenosi za 'Blic' razgovor Cvetkovska.

Na pitanje da li će makedonske vlasti osloboditi arhiepiskopa Jovana, Cvetkovska ističe da se u stavu Skoplja ništa nije promenilo.

- Vraniševski je makedonski državljanin i za njega važe makedonski zakoni. Njegovim hapšenjem nisu narušena prava Srba koji žive u Makedoniji, niti njihovo pravo na slobodu veroispovesti. U pitanju je sudska odluka, a kod nas ona se ne komentariše, jer sudska vlast je odvojena - kaže ona.

Cvetkovska dodaje da nisu tačni medijski navodi da je predsednik Makedonije optužio premijera i predsednika Srbije za pokušaj trampe - da Makedonci dođu na proslavu u manastir Prohor Pčinjski, a da se zauzvrat pusti arhiepiskop iz zatvora. 'Predsednik nije nijednom rečju pomenuo srpske predsednike, a ni trampu.'

Preksinoć je u medijima lansirana još jedna informacija koja je govorila 'o zaoštravanju odnosa Srbije i Makedonije' - da su srpske vlasti zatvorile granični prelaz između dve zemlje Prohor Pčinjski. Portparol makedonskog MUP-a Borče Peševski kaže da 'nema problema'.

- Od oko 10 ujutro do 14 časova bio je zatvoren granični prelaz iz pravca Srbije ka Makedoniji. Nema nikakvih problema jer se radi o obostranom dogovoru naše i vaše policije i svi su o tome obavešteni i postoje izveštaji. Naime, odmah pored granice je u Pelincima bila velika proslava 61-godišnjice od ASNOM-a i granični prelaz je bio zatvoren da bi se izbegla gužva. Iz pravca Makedonije ka SCG granica je bila otvorena - kaže Peševski.

Svake godine pred Ilindan oba naroda i u Makedoniji i u Srbiji svedoci su spora - da li će makedonski političari doći u Prohor Pčinjski ili ne. Kao po pravilu, nekoliko dana pre Svetog Ilije obe strane podižu tenziju.

- Mi smo prošli granicu juče oko 9.30 sati. Više problema nam je pravila makedonska strana nego srpska. U manastiru Prohor Pčinjski je bio vladika Pahomije i pričao sa nama o sporu između makedonske i srpske crkve - priča za 'Blic' novinar makedonskog Kanala 5 Slavica Spasovska.

- Imali smo manje provokacije. Stajali smo na mostu i neki monasi iz kola su nam dobacili da ne smemo tu da snimamo. Ali, generalno posmatrano, sve je bilo u redu - kaže Spasovska. Ona dodaje da je vladika Pahomije istakao da će SPC i zvanično tražiti od makedonskih vlasti da poseti arhiepiskopa Jovana u zatvoru.

U ovom konkretnom slučaju pitanje je da li sve što se događa poslednjih dana pomaže ili odmaže utamničenom arhiepiskopu.

- Vreme će pokazati. Ali arhiepiskop je u zatvoru ne zbog nekog počinjenog krivičnog dela, već zbog političke odluke ovde u Makedoniji i mislim da ovdašnji političari ne bi trebalo da se mešaju u crkvene poslove. Takav čin bi bio najveća pomoć arhiepiskopu. A što se tiče naroda, nema tu nikakvog spora - kaže za 'Blic' vladika Marko iz Ohridske arhiepiskopije i dodaje da se monasi nisu čuli sa svojim poglavarom od kako je u zatvoru. Ž. Jevtić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.