Crnogorski ministar odbrane: O Prevlaci i “Jadranu” dogovor ili međunarodni sudovi

Izvor: VOA, 12.Jan.2024, 00:38

Crnogorski ministar odbrane: O Prevlaci i “Jadranu” dogovor ili međunarodni sudovi

PODGORICA — Crnogorski ministar odbrane Dragan Krapović saopštio je u četvrtak da se nada dogovoru sa Hrvatskom o spornim pitanjima oko poluostrva Prevlaka i vlasništva nad školskih brodom Jadran, navodeći da će se u protivnom “te stvari rješavati pred sudovima” Krapović je, odgovarajući na pitanje novinara televizije Vijesti da li očekuje probleme sa Hrvatskom u pretpristupnim pregovorima oko Prevlake i vlasništva nad brodom "Jadran", Krapović je rekao da je “moguće da ima dosta ucjenjivačkog potencijala, ali da se mora voditi dijalog”. "Nadamo se da ćemo kroz dijalog, kroz civilizovanu, argumentovanu raspravu doći do rješenja. Ako to ne bude slučaj, stvari će se riješiti pred sudovima", rekao je Krapović u emisiji Načisto TV Vijesti. Upitan da li ostaje pri stavu bivšeg premijera Dritana Abazovića da je škloski brod "Jadran" legalno u posjedu države Crne Gore i da “o toj činjenici ne može biti razgovora sa hrvatskom stranom” i dodao da Crna Gora nije spremna da razgovara o vlasništvu nad “Jadranom”. Krapović je rekao da je brod bio u vlasništvu Savezne Republike Jugoslavije, te da je nakon crnogorskog referenduma o nezavisnosti, sporazumom Srbije i Crne Gore, pripao Crnoj Gori, navodeći da nakon raspada Jugoslavije “Jadran” nije bio u hrvatskim vodama, niti ga je hrvatska država tražila. "Jadran je potpuno legalno i legitimno u vlasnštvu Crne Gore i naš stav je da to tako treba da ostane. Ukoliko ima nešto sporno našim susjedima iz Hrvatske a očigledno ima, mi smo spremni da razgovaramo i odgovorimo na njihove argumente". Kada je u pitanju spor oko poluostrva Prevlaka na ulazu u Bokokotorski zaliv, Krapović je rekao da je Prevlaka “istureni položaj, geografsko područje koji sa strateškog aspekta odbrane države Crne Gore od ogromnog značaja”. “Onaj ko bude kontrolisao Prevlaku, u vojnom i strateškom smislu, kontroliše i Boku Kotorsku i čitavu crnogorsku obalu”, rekao je Krapović i dodao da “treba da pokušamo da dodjemo do kompromisnog rješenja i razgraničenja koje će biti prihvatljivo i za Crnu Goru i za Hrvatsku”. On je naglasio da “ukoliko to ne bude slučaj, vjeruje da će to opet završiti pred Međunarodnim sudom u Hagu ili pred arbitražom”. “Nisam siguran da će, nakon arbitraže sa Slovenijom, Hrvatska biti spremna na bilo kakve arbitraže, već da će to biti pred nekim stalnim tijelima”, rekao je Krapović.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

„Značajan broj medija proguravaju u medijski prostor stavove bliske vladajućim strukturama u Srbiji“: Ministar odbrane Crne Gore za TV Vijesti

Izvor: Danas, 12.Jan.2024

Ministar odbrane Crne Gore Dragan Krapović izjavio je da nije saglasan sa ocenom da "maligni uticaji" dolaze iz Srbije, kao i da nisu spremni da pregovarju sa Hrvatskom o vlasništvu nad brodom Jadran, već samo o modelima košrišćenja.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.