Crnogorski Bošnjaci: Ne autonomiji Sandžaka!

Izvor: Vesti-online.com, 14.Avg.2010, 23:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crnogorski Bošnjaci: "Ne" autonomiji Sandžaka!

Ideja o autonomiji Sandžaka nema podršku ukupne populacije Muslimana i Bošnjaka u Crnoj Gori, bez obzira na stranačku pripadnost, izjavio je danas funkcioner vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Mevludin Nuhodžić.

"Za Bošnjake i muslimane priča o teritorijalnoj autonomiji Sandžaka je davno ispričana", rekao je Nuhodžić, preneli su podgorički mediji.

Ideja o obnavljanju sandžačke autonomije ili Narodnog vijeća Sandžaka po ugledu na ZAVNOS iz >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << perioda od 1943. do 1945. godine predviđena je Deklaracijom koju je usvojio Bošnjački sabor sredinom jula ove godine pod okriljem glavnog muftije Muamera Zukorlića, a neposredno posle konstituisanja Bošnjačkog nacionalnog vijeća koje Ministarstvo za ljudska i manjinska prava Srbije ne priznaje.

"Ona je njima nuđena kao alternativa na referendumu od bošnjačkih intetektualaca i politički mislećih ljudi iz Crne Gore, Sandžaka i šire. A, oni su se opredelili za građansku i demokratsku Crnu Goru i nisu prihvatili ponuđenu alternativu", kazao je Nuhodžić.

On tvrdi da ta ideja nema podršku u ukupnoj bošnjačkoj ni muslimanskoj populaciji, a što se onih koji su pripadnici DPS-a tiče, "oni sto odsto ne podržavaju tu inicijativu".

"Mi smo sa 99 odsto podržali nezavisnu Crnu Goru kao svoju domovinu u kojoj su svi na svome i među svojima", kazao je Nuhodžić.

Bošnjaci i muslimani, podsetio je on, u Ustavu Crne Gore su definisani kao narod koji živi u građanskoj i demokratskoj državi, pa stoga nema ni potrebu za drugim teritorijalnim organizacijama i poziciranjima, kazao je Nuhodžić.

Autonomna oblast Sandžak na crnogorskoj teritoriji obuhvatala bi u Crnoj Gori gradove Pljevlja, Bijelo Polje, Berane, Andrijevicu, Plav i Rožaje, a u Srbiji Novi Pazar, Tutin, Sjenicu, Prijepolje, Novu Varoš i Priboj.

I portparol Bošnjačke stranke, koja učeštvuje u vlasti, Suljo Mustafić je ukazao da su crnogorski Bošnjaci "nedvosmisleno podržali obnavljanje državne nezavisnosti Crne Gore" i da samim tim to znači poštovanje "međuđunarodno priznatih granica između Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Kosova".

"Smatramo da kada je u pitanju regija Sandžak ne treba i ne odlučuju samo Bošnjaci, jer na tom području žive i Srbi, Crnogorci, Albanci i drugi narodi, što to pitanje stavlja u mnogo širi kontekst", naveo je Mustafić, preneli su podgorički mediji.

Parlamentarna Nova srpska demokratija (Nova) nije iznenađena zahtevima za stvaranje autonomije Sandžaka, a poslanik te stranke Novica Stanić je kazao da je crnogorska vlast dugo verovala da će time što, kako je rekao, vodi antisrpsku politiku biti pošteđena separatističkih zaheva.

Funkcioner SNP-a Predrag Bulatović rekao je da ta stranka nema duple standarde kao aktuelna vlada i ocenio inicijativu o sandžačkoj autonomiji "napadom na teritorijalni integritet i Crne Gore i Srbije". Bulatović je pozvao na odbacivanje i onemogućavanja svih sličnih ideja koje ugrožavaju celovitost Crne Gore i koje su sastavni deo takozvanih velikodržavnih projekata.
Pogledaj vesti o: Raška

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.