Crnogorski Amerikanci

Izvor: Politika, 07.Avg.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crnogorski Amerikanci

Crna Gora je na referendumu dobila nezavisnost. Ostala je, međutim, sasvim podeljena jer su se oni koji su odlučili o njenoj suverenosti, u međuvremenu, vratili u Minhen, Keln, Malme, Čikago, Njujork, Vankuver i druge evropske i prekomorske gradove.

Na Crnogorskom primorju turistička sezona je u punom jeku. Posle kraćeg nećkanja, prosečni Srbi su nagrnuli na ovaj deo Jadranskog mora. A, i gde bi? Ovde su im vikendice, braća, rođaci, ovde razumeju svaku reč, uprkos nekima koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << se "ubijaju" da ubace "ij" i "j" tamo gde im ni po jednom pravopisu ne može biti mesto ("prvijenstvo", pa "svještenik" ili "kisjelo").

Promene posle majskog referenduma prvi su na svojoj koži osetili penzioneri. Zbog ukidanja dosadašnjeg platnog prometa, oni koji u Crnoj Gori penziju dobijaju iz Srbije, moraju za svoju "crkavicu" da idu u najbliži srbijanski grad Prijepolje, a penzioneri iz Srbije kojima je nadoknada za minuli rad stizala iz Crne Gore, prinuđeni su da po nju idu u Bijelo Polje, odnosno Podgoricu.

Pre neki dan iz filijale budvanske Komercijalne banke u Baru čovek je izašao glasno negodujući što nije mogao da, kao do sada, u ovoj banci podigne novac sa računa svoje banke u Beogradu. Na sebi je imao crvenu, referendumsku, majicu sa velikim "DA" na grudima.

U crnogorskim medijima se polako stišava antisrpska retorika. Da li je to trajno opredeljenje ili samo predah zbog turističke sezone i predstojećih izbora, znaće se uskoro. Oni koji su glasali za zajedničku državu sa Srbijom, strepe da bi, u odsustvu remetilačkog faktora sa strane u vidu srbijanske vlade, mogli da budu proglašeni "petom kolonom", a sve u cilju "homogenizacije suverenističkog biračkog tela i očuvanja majskih tekovina".

Svu apsurdnost neprirodnog razdvajanja Srbije i Crne Gore i pokušaja postavljanja trajne međe i tvrde linije razgraničenja između Srbina i Crnogorca, možda najbolje odslikava gotovo neverovatna košarkaška priča, u kojoj su akteri dva "crnogorska Amerikanca".

Aleksandar Pavlović, košarkaš "Klivlenda" iz NBA, izjavio je za jedne crnogorske novine da bi igrao za reprezentaciju Srbije, dok je Žarko Čabarkapa iz "Golden stejta", za te iste novine, kazao da će igrati za Crnu Goru. Obojica su u NBA ligu otišli iz podgoričke "Budućnosti".

Pavlović je rođen u Baru, a Čabarkapa u Zrenjaninu, Aleksandar govori ijekavski, Žarko ekavski.

Milan Vujović

[objavljeno: 07/08/2006]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.