Crnogorske vlasti istražiće procurele snimke

Izvor: Southeast European Times, 24.Jun.2013, 18:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crnogorske vlasti istražiće procurele snimke

Audio snimci zvaničnika vladajuće Demokratske partije socijalista razotkrili su potencijalnu zloupotrebu javnih fondova i resursa radi dobijanja glasova.

24/06/2013

Dražen Remiković za Southeast European Times iz Podgorice -- 24.6.2013.

Crnogorski parlament otvorio je istragu slučaja procurelih snimaka vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS), za koju analitičari kažu da predstavlja prekretnicu u demokratizaciji političkog sistema i izbornog >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << procesa.

Crnogorski mediji objavili su transkripte snimaka, na kojima vodeći zvaničnici DPS-a daju uputstva drugim članovima stranke da koriste javne resurse i novac kako bi dobili više glasova na izborima održanim prošlog meseca.

Transkripti su naveli vlasti da reaguju.

Koča Pavlović, predsednik ad hok parlamentarnog odbora koji istražuje snimke, rekao je da istraga mora da stavi tačku na zloupotrebu javnih fondova i institucija u svrhu predizborne kampanje.

„Čućemo 15 visokih državnih zvaničnika, uključujući premijera Mila Đukanovića. Siguran sam da će ovaj odbor i parlament u svojim zaključcima tražiti određene korake državnog tužioca. To bi bio minimalan rezultat koji se očekuje od ove parlamentarne istrage, koja takođe može da pomogne da se ponovo uspostavi poverenje u izborni proces“, rekao je Pavlović za SETimes.

Glavni tužilac Veselin Vučković kaže da će se istraga brzo sprovesti.

„Angažovan je veliki broj tužilaca. Samo u gradu Pljevlja ispitano je preko 100 osoba za samo pet dana. Pokušaćemo da ostvarimo konkretne rezultate što pre“, rekao je Vučković.

Interesovanje državnog tužioca je pozitivan znak, jer je čitava afera kriminalne prirode, kaže profesor Fakulteta političkih nauka u Podgorici Milan Popović.

„[Ali] istraga je rezultat pritiska Brisela“, rekao je Popović za SETimes.

Popović dodaje da su zvaničnici EU više puta rekli da očekuju konkretne rezultate.

„Ovo je svakako značajan korak napred i ka demokratizaciji celokupnog političkog sistema. Rezultati istrage su ključni za otvaranje poglavlja 23 i 24 u pregovorima o pridruživanju EU“, objašnjava Pavlović.

Dva poglavlja, koje anatlitičari vide kao najzahtevnija, usmerena su na izlaženje na kraj sa korupcijom i organizovanim kriminalom; Crna Gora je objavila nacrt akcionih planova koji služe kao smernice za ispunjavanje kriterijuma iz tih poglavlja.

Komesar za proširenje EU Štefan File ukazao je da Crna Gora treba da obnovi poverenje u odvojenost stranke i države, ali su potrebni pravni i politički koraci da bi se ponovo uspostavilo poverenje u državne institucije.

„Ovo bi trebalo da donese jasnu, široko prihvaćenu razliku između javnih i stranačkih interesa“, rekao je File.

Ali, Đukanović, koji je prošle godine sedmi put izabran za premijera, kaže da Crna Gora treba da rešava probleme sa kojima se suočava, a koji su mnogo veći od afere procurelih snimaka.

Đukanović je opisao snimljene izjave kao obična politička mišljenja, zbog čega oni koji su ih izneli ne treba da budu krivično gonjeni.

„Objavljivanje tih snimaka iz naše komunikacije bio je politički trik sa ciljem da se našteti našem kandidatu na predsedničkim izborima“, rekao je Đukanović državnom Radiju Crne Gore.

Mnogi građani rekli su da su umorni od konstantnih političkih skandala, ali nisu izgubili nadu da će se neko pozabaviti postupcima političara.

„Neko će otvoriti sve skrivene dosijee i poslušati sve tajne snimke. Da li će se to desiti sada ili za 10 godina, to ćemo videti. U jedno sam siguran, a to je da će mnogi na vrhu, kada se to desi, zažaliti zbog svoje prošlosti“, rekao je stanovnik Podgorice Gojko Golub, 51, u izjavi za SETimes.

Šta političari mogu da učine da povećaju poverenje građana u državne institucije? Podelite svoje mišljenje u prostoru za komentare.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.