Crnogorci u Srbiji kritikuju Vladu Crne Gore

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Maj.2019, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crnogorci u Srbiji kritikuju Vladu Crne Gore

Nacionalni savet Crnogorske nacionalne manjine u Srbiji (NSCNM) kritikovao je Vladu Crne Gore zbog toga što je usvojila predlog Zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, te poziva poslanike u Skupštini Crne Gore da glasaju po savesti, svesni.

Crnogorci u Srbiji, kako se navodi u saopštenju Saveta, poručuju da iako ovaj predlog zakona nominalno treba da je garant verskih prava, u suštini je usmeren na "brutalno obespravljivanje davnašnjih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prava Srpske pravoslavne crkve".

Eparhije SPC, a pre svih Mitropolija Crnogorsko-primorska, dale su nemerljiv doprinos stvaranju i očuvanju kulture i identiteta svog pravoslavnog življa u Crnoj Gori. Nemoguće je zamisliti kulturni i biološki opstanak ni Crnogoraca ni Srba bez oslonca na zajedničku crkvu tokom stoleća izazova i nedaća, navedeno je u saopštenju.

Nacionalni savet Crnogoraca u Srbiji napominje i da bi eventualnim otimanjem imovine SPC u Crnoj Gori došlo do produbljivanja podela između dva naroda istog korena, čime bi se otvorila vrata sukobima.

Zbog toga Savet apeluje na poslanike Skupštine Crne Gore, bez obzira na nacionalno i stranačko opredeljenje, da po ovom pitanju glasaju na osnovu svoje savesti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Crnogorska partija kritikovala izjave Malovića: Nacionalni savet ne reprezentuje Crnogorce

Izvor: Danas, 23.Maj.2019, 11:17

Crnogorska partija (CP) osudila izjavu predsednika Nacionalnog saveta crnogorske nacionalne manjine u Srbiji Dragoljuba Malovića, koji je za jedan dnevni list kritikovao Vladu Crne Gore povodom usvajanja Predloga zakona o slobodi veroispovesti. Članak Crnogorska partija kritikovala izjave Malovića:...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.