Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Okt.2008, 16:37 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Crnim vinom protiv raka pluća
VAŠINGTON - Umereno konzumiranje crnog vina smanjuje opasnost od raka pluća, pre svega među pušačima, pokazali su rezultati istraživanja koje je sprovela grupa naučnika iz kalifornijske zdravstvene organizacije "Kajzer permanent".
Naučnici su došli do tog zaključka na osnovu istraživanja sprovedenog na 84.170 muškaraca, starosti od 45 do 69 godina, čije je zdravstveno stanje kontrolisano tokom šest godina, objavili su francuski mediji.
Po isteko >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << tog roka, među učesnicima istraživanja je registrovano 210 slučajeva raka pluća i primećena je povezanost konzumiranja crnog vina i raka pluća, pre svega kod pušača, kod kojih se, ukoliko piju najmanje po jednu čašu vina dnevno, ona smanjuje za 60 odsto u odnosu na pušače koji ne konzumiraju to vino.
Naučnici su, međutim, istakli da je pušačima ostavljanje duvana i dalje najbojli način da izbegnu rak pluća jer su oni, iako piju crno vino, ipak izloženi većoj opasnosti od raka pluća od nepušača.
Poznato je da crno vino sadrži visok nivo moćnog antioksidansa resveratrola koji ima pozitivno dejstvo na zdravlje ljudi, istakao je dr Čun Čao, rukovodilac istraživanja.
Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...