Crni vrh gori 12. dan

Izvor: Mondo, 02.Maj.2013, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crni vrh gori 12. dan

Požar na Crnom vrhu iznad Priboja i dalje se širi na strmoj litici u kanjonu reke Uvac, izjavio je danas zamenik načelnika Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice Dragan Dončevski.

On je posle obilaska terena rekao agenciji Beta da je požar lokalizovan tamo gde je bio moguć pristup vatrogasno-spasilačkih jedinica, a da problema ima na litici u kanjonu.

"Požar i dalji bukti na nepristupačnoj strmoj litici u kanjonu reke Uvac, koji je sa jedne strane ograničen >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << samom rekom. Još uvek pokušavamo da usmerimo na kameni deo koji bi kao prirodna prepreka pomogao da bude ugašen", izjavio ja Dončevski i dodao da se nada da će požar uskoro biti lokalizovan.

On je rekao da je juče prekinuto agažovanje helikoptera MUP-a posle procene da više ne bi dalo "posebne rezultate".

Požar koji je počeo 21. aprila na Crnom vrhu kod Priboja sada je zahvatio više od 160 hektara niskog rastinja i ima tendenciju širenja.

Prema rečima Gorana Posrkuše iz Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije, vatra preti da zahvati veliki kompleks borove šume, površine 300 hektara.

"Vatrena stihija ide u pravcu zapada, ka mestu Rača, ali na sreću nema ugroženih domaćinstava", kazao je Tanjugu u sredu uveče Posrkuša.

Na terenu je, kako je istakao, 21 pripadnik vatrogasno spasilačkih jedinica i 15 radnika šumskog gazdinstva iz Prijepolja.

"Stanje je jako teško, teren je nepristupačan, a vetar koji duva otežava gašenje", naglasio je on.

Tri helikoptera koja su dejstvovala na ovom lokalitetu nisu pomogli gašenje zbog klanca koji im onemogućuje bezbedan prilaz pa više ne učestvuju u borbi sa nepogodom.

Ruski avioni su u ovom trenutku neraspoloživi, a Posrkuša nema podatak da li će Vlada reagovati da bi se uključili u gašenje požara.

Zasad je sve na plećima vatrogasci i radnika Šumske sekcije, koji već devet dana bezuspešno pokušavaju da ugase požar u kanjonu Uvca,.

"Bez obzira na praznike, oko 100 vatrogasaca i dvadesetak radnika Šumske sekcije su na teško pristupačnom terenu, suočeni sa požarom koji je teško lokalizovati čak i uz pomoć helikoptera Sektora za vanredne situacije koji nam obilato pomažu iz vazduha na terenun gde mogu", rekao je agenciji Beta komandir vatrogasne jedinice iz Prijepolja Vujadin Kovačević.

U gašenju požara učestvuju vatrogasci iz Novog Pazara, Užica, Čačka, Kragujevca, Kraljeva, Jagodine, Valjeva, Šapca, Niša i Prijepolja.

(MONDO, foto: prinstcreen TV Prva )

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Dončevski: Požar na strmoj litici

Izvor: Vesti-online.com, 02.Maj.2013

Požar na Crnom vrhu iznad Priboja i dalje se širi na strmoj litici u kanjonu reke Uvac, izjavio je danas zamenik načelnika Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice Dragan Dončevski...Vatrogasci se bore sa vatrenom stihijom..On je posle obilaska terena rekao agenciji Beta da je požar lokalizovan...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.