Crni petak u SAD: Prava groznica je ove godine - online

Izvor: N1 televizija, 24.Nov.2017, 23:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crni petak u SAD: Prava groznica je ove godine - online

Poseta američkim prodavnicama tokom ovogodišnjeg "Crnog petka" bila je relativno "obuzdana", ali samo zato što su mnogi kupci došli u radnje da pogledaju proizvode i uživaju u prazničnoj atmosferi, a pravu potragu za povoljnim prilikama nastavili su na internetu.

Nije bilo mnogo znakova neobuzdane potrošačke groznice koja je obeležavala početak sezone kupovina proteklih godina, a neke radnje su izgleda, osim velikim popustima, morale pribeći i novim idejama kako bi privukle >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << kupce.

Dan nakon američkog Dana zahvalnosti prodavci tradicionalno nude ogromne popuste koji privlače kupce u potrazi za povoljnom ponudom.

Mnoge robne kuće i veliki trgovački lanci najavili su žestoko nadmetanje cenama u ovom kvartalu.

"Sada definitivno ima više popusta tokom cele godine, nego, na primer, pre četiri ili pet godina... Na Crni petak kupujemo samo elektroniku ili kućne uređaje", rekla je agenciji Rojters 36-godišnja Triša Velš, zaposlena u banci, dok je sat vremena čekala na otvaranje radnje na Menhetnu.

Potražnja putem interneta mogla bi, međutim, nadoknaditi slabiju prodaju u prodavnicama.

Džef Dženet, izvršni direktor robnih kuća Macy's, televiziji CNBC je rekao je da im ide bolje nego prošle godine, i da imaju veliku online potražnju.

Razdoblje od Dana zahvalnosti do Božića za maloprodajne radnje može značiti uspeh ili slom jer se u njemu ostvaruje i do 40 posto godišnjih prihoda, a Crni petak je potencijalno dan kada firme prelaze "u crno", dobitak, iz crvenog - gubitka.

Ove se godine više ljudi odlučilo za online kupovinu, a uobičajenu gužvu su ublažile radnje koji su se otvorile veče pre.

Ali, bilo je i incidenata.

U Alabami u predgrađu Birmingama policija je saopštila da je u 23.30 bila pozvana da zaustavi tuču dve žene koje su verojatno htele isti proizvod, a šef trgovačkog centra Mike White je rekao da je bilo izveštaja o još dva sukoba, tako da su odlučili centar da zatvore 15 minuta ranije.

Američki trgovački lanci Wal-Mart, Traget, Macy's, JC Penney i drugi svoje su prodavnice otvorili u četvtak naveče, a mnogi od njih nude pogodnosti na internetu još od oktobra.

Amazon, jedna od najvećih online maloprodajnih kompanija, u petak je najavljivao svoju rasprodaju za "Kiber ponedeljak", jedan od najvećih dana online kupovine.

"Crni petak nije što je bio, jer prodavnice svoje rasprodaje produžuju na vikend, a možete kupovati i online", rekao je 30-godišnji Unmeš Patel, jedan od kupaca. "Ja dolazim da učestvujem u toj groznici, iako je svake godine sve slabije".

Kupci u SAD-u su tokom večeri na Dan zahvalnosti do 22 sata potrošili više od 1,52 milijarde dolara online, što je povećenje u online potrošnji od 16,8 posto u odnosu na prošlu godinu.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

MAKLJAŽA Kada vidite ove scene, biće vam drago što "Crni petak" nije u toj meri zaživeo u Srbiji (FOTO, VIDEO)

Izvor: Blic, 25.Nov.2017, 14:03

Posete američkim prodavnicama ovog Crnog petka bile su relativno mirne, ali samo zato što su mnogi kupci došli u prodavnice namenski da pogledaju proizvode i uživaju u prazničnoj atmosferi, a pravu potragu za povoljnim prilikama nastavili su na internetu...Nije bilo mnogo znakova neobuzdane potrošačke...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.