Izvor: B92, 25.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crni orlovi pod komandom Haradinaja

Hag -- Bivši vođa OVK Bislim Zirapi potvrdio daje Ramuš Haradinaj upravljao specijalnom jedinicom OVK Crni orlovi.

On je na suđenju pred Haškim tribunalom rekao da je optuženi Haradinaj 1998. godine u okolini Dečana zapovedao jedinicom "Crni orlovi", na čijem je čelu bio drugooptuženi Idriz Baljaj.

Svedok optužbe Zirapi, koji je od novembra 1998. do aprila 1999. bio načelnik glavnog štaba OVK, izjavio je da je u julu 1998. kao glavni operativac štaba obišao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << područje Dečana. Zirapi je rekao da je prethodno saznao da je komandant tamošnje operativne zone OVK bio Ramuš Haradinaj.

Posvedočio je da ga je Haradinaj dočekao u selu Jablanica, a da su zatim obišli njegov štab u porodičnoj kući u Glođanima i više položaja OVK u selima Rznić i Prilep.

Kretali su se neometano po čitavoj zoni, automobilom i pešice, prihvatio je svedok sugestiju tužioca Gramšija Di Facija.

"Ramuš mi je rekao da u Rzniću ima jedinicu za specijalne intervencije, za čije postojanje ja nisam znao... Predstavio mi je komandanta te jedinice kao Poručnika (Togeri, na albanskom jeziku)", izjavio je Zirapi, potvrđujući da je to bio Idriz Baljaj.

Po njegovim rečima, pripadnici Baljajeve jedinice bili su odeveni u crne uniforme i imali su bolje oružje od ostalih boraca OVK.

Dva zaštićena svedoka optužbe koji su braća opisala ranije tokom suđenja su rekli kako im je Baljaj iz porodične kuće odveo dve sestre od kojih jednu više nikada nisu videli, a drugu su pronašli mrtvu.

U nastavku suđenja Haradinaju, sudsko veće će saslušati iskaz zaštićenog svedoka P-29.

Haradinaj i Baljaj optuženi su, zajedno sa Ljahom Brahimajem, za zločine nad Srbima, Romima i Albancima u dečanskom kraju od marta do avgusta 1998. Prema optužnici, mnoge od tih zločina počinili su pripadnici specijalne jedinice koju je vodio Baljaj.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.