Crne tačke u dolini Lima

Izvor: RTS, 24.Maj.2013, 22:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crne tačke u dolini Lima

Klizišta, odroni i mostovi kojima je potrebna rekonstrukcija, sve su to opasnosti za vozače kada se kređu magistralom kroz Limsku dolinu. Jedna od crnih tačaka je most na deonici kroz Prijepolje čiju zaštitnu ogradu je zahvatila rđa.

Magistrala kroz Limsku dolinu, ka granici sa Crnom Gorom, poseban je izazov za vozače, pogotovo tokom turističke sezone, kada tim putem dnevno prolazi 10 do 12 hiljada vozila. Najveći rizici su klizišta, odroni i kanjon Lima, ali i mostovi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kojima je neophodna hitna rekonstrukcija.

Jedna od crnih tačaka je most na deonici kroz Prijepolje. U odnosu na prošlu godinu a posle svega što je urađeno, situacija je mnogo bolja ali i dalje su ostali problemi poput odrona, klizišta ili zaštitnih ograda.

Zaštitnu ogradu na mostu u Prijepolju zahvatila je rđa tako da ona gotovo i nema svoju funkciju i to predstavlja veliki rizik, a slična situacija je i na tri mosta na Bistrici.

U Javnom preduzeću "Putevi Srbije" kažu da bi to trebalo da se sanira do kraja godine. Urađena je projektna dokumentacija, užički "Putevi" bi trebalo da počnu radove, zameniće se zaštitna ograda i uraditi deo kolovoza.

Sve to bi trebalo da utiče na bezbednost saobraćaja na ovom putu a do kraja prošle godine urađena su tri tunela do granice sa Crnom Gorom, kao i galerije između njih. Urađena je i rehabilitacija kolovoza do graničnog prelaza u Brodarevu a i nastaviće se radovi na naredna dva kilometra do granice sa Crnom Gorom.

Načelnik odeljenja saobraćajne policije u Prijepolju Ljubomir Stanišić rekao je da stanje puta, odnosno horizontalne i vertikalne signalizacije na putu i kolovoznog zastora, svakako, utiču na stanje bezbednosti saobraćaja.

"Konkretno, na našem području, odnosno na ovom putu, za prva četiri meseca ove godine u odnosu na isti period prošle godine, smanjen je broj saobraćajnih nezgoda po svim parametrima za oko 60 procenata. Takođe, smanjen je broj i stradalih lica u tim nezgodama za oko 50 procenata", kaže Stanišić.

Međutim i dalje nadležni pozivaju na oprez, jer postoje i dalje takozvane "crne tačke" na koje vozači moraju da obrate pažnju.

"Ovaj deo puta, pogotovo ovaj deo državnog puta koji prolazi kroz našu teritoriju u dužini od 90 kilometara, skoro dve trećine prolazi kroz kanjon reke Lima, i pored jezera Bistrica i jezera Kokin Brod. Apelujemo na vozače da kada se kreću ovim putnim pravcem, posebnu pažnju obrate na te deonice puta, da brzinu kretanja vozila prilagode uslovima i stanju puta", naveo je Stanišić. 

Prema njegovim rečima, posebnu pažnju vozači trebada obrate da ne pretiču na mestima gde to nije dozvoljeno, odnosno da poštuju sve pozitivne zakonske propise kada je u pitanju bezbednost saobraćaja jer je to jedini način da svi budemo bezbedni.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.