Crne moravke ponovo na padinama Jelice

Izvor: RTS, 10.Sep.2019, 14:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crne moravke ponovo na padinama Jelice

U brdsko-planinskim krajevima sve je više poljoprivrednika zainteresovanih za uzgoj autohtonih rasa domaćih životinja, za koje se iz državne kase izdvajaju znatna sredstva. Šansu da ožive sela i dobro posluju stočari novoosnovane zadruge u Brezovici kod Čačka vide u uzgoju gotovo zaboravljenih crnih svinja rase "moravka".
Stočarstvom su se bavili uglavnom uz proizvodnju i otkup voća. Saradnjom sa >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << tri stotine gazdinstava godišnje otkupe oko 500 tona malina, kupina, šljiva, kajsija i drugih plodova.

Da gaje moravke Bojovići su se odlučili nedavno, i sada imaju 80 grla autohtone rase koja, kako kaže Goran, ima izuzetan kvalitet mesa:
"Ona proizvodi tu mast koja u sebi nosi pozitivan holesterol i sama je slična mangulici, s tim što ona ima bolje rezultate od mangulice, postiže i procenat mesa, donosi na svet više potomstva."
Dugo su na obroncima Jelice crne svinje bile retkost. Sada ima oko 500 umatičenih grla, a pre deset godina u čačanskom i dragačevskom kraju bilo ih je pet puta manje.
"To ne iziskuje veliku radnu snagu", naglašava Goran Bojović, "znači ovde može da opsluži sto svinja jedan čovek, dok bilo koji drugi posao kojim se bavite morate da imate radnike, znači sva poljoprivredna gazdinstva koja imaju staračka domaćinstva, starije ljude, roditelje, mogu da doprinesu, da im pomažu.''
Otkad su osnovali stočarsku zadrugu zainteresovanih za umatičene moravke je sve više, a sve je više i onih koji veruju da se od poljoprivrede i proizvodnje hrane i na selu može dobro živeti.
"Preko cele godine vi možete imati korist od ovih crnih svinja, belih, nemam ja ništa protiv", kaže Bojović. "Smatram da zadruga ima sigurnost u nama i da će imati siguran plasman svojih proizvoda."
Šansu za dobar posao vide u udruživanju i u preradi mesa. Planova imaju mnogo - da prošire krdo, izgrade sušare i hladnjače i plasiraju gotove proizvode.
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.