Izvor: Radio Slobodna Evropa, 04.Jan.2015, 10:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crnčec: Srbija nije u poziciji da procenjuje hrvatsko pravosuđe

Pomoćnik ministra pravosuđa Hrvatske Ivan Crnčec izjavio je da Srbija nije u poziciji da procenjuje hrvatsko pravosuđe, već da je situacija obratna.

On je to rekao za Hrvatsku televiziju komentarišući pismo koje je srpski ministar pravde Nikola Selaković uputio kolegi iz Australije u kojem traži da ne dopusti da Dragan Vasiljković, koga Hrvatska traži zbog optužbi za ratne zločine, bude izručen Hrvatskoj.

U tom pismu se navodi da je Srbija spremna da preuzme vođenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << krivičnog postupka protiv jednog od vođa srpskih paravojnih formacija u Hrvatskoj, jer strahuje da Vasiljković u Hrvatskoj ne bi imao pošteno suđenje.

"Srpska strana nije u poziciji niti procenjivati, a kamoli ocenjivati hrvatsko pravosuđe, već je situacija obratna", poručio je Ivan Crnčec.

On je rekao da je, za razliku od Srbije koja još nije otvorila Poglavlje 23 (pravosuđe), u pregovorima o ulasku u EU Hrvatska uspešno prošla sva poglavlja.

"Mi smo u poziciji da kao jedna od država članica EU procenjujemo i ocenujemo srpsko pravosuđe, pa i taj segment suđenja za ratne zločine. Pred njima je da se dokažu da će ostvariti napredak u tom području", ocenio je pomoćnik hrvatskog ministra pravosuđa.

On je rekao da postoje određeni problemi u suđenju za ratne zločine na koje će Hrvatska ukazivati, posebno istaknuvši srpski zakon koji tu državu, pozicionira kao mini Haški sud", odnosno omogućava joj da sudi za ratne zločine počinjene na području svih države bivše Jugoslavije.

Crnčec je rekao i da, prema njegovim saznanjima, predstoji još jedna žalba Vasiljkovićevog advokatskog tima na odluku o izručenju Hrvatskoj i poručio da će Vasiljković, ako bude izručen Hrvatskoj, imati pošteno suđenje.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Povezane vesti

Srbija nije dorasla da ocenjuje hrvatsko pravosuđe

Izvor: Mondo, 04.Jan.2015

Srbija nije u poziciji da procenjuje pravosuđe jedne zemlje EU, već da je situacija obratna, kažu iz Minisstarstva pravosuđa Hrvatske...Foto: Ilustracija..Pomoćnik ministra pravosuđa Hrvatske Ivan Crnčec reagovao je na pismo srpskog ministra pravde Nikola Selaković kolegi iz Australije u kojem...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.