Crnadak-Sijarto: Što prije potpisati sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja

Izvor: Nezavisne Novine, 07.Dec.2015, 21:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crnadak-Sijarto: Što prije potpisati sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja

SARAJEVO - Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak i ministar inostranih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto saglasili su se danas u Budmipešti da je potrebno u što kraćem roku potpisati sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, kao i sporazum o saradnji u oblasti turizma.

Iz Ministarstva inostranih poslova BiH saopšteno je da ministar Crnadak u zvaničnoj posjeti Mađarskoj boravi na poziv ministra Sijarta i da se u Budimpešti sastao sa i sa predsjednikom >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << Narodne skupštine Mađarske Laslom Koverom.

Na ovim sastancima razgovarano je o unapređenju odnosa BiH i Mađarske sa naglaskom na potrebu intenziviranja ekonomske saradnje, odnosno povećanja obima trgovinske razmjene dvije zemlje, uz željeno smanjenje trgovinskog debalansa na štetu BiH.

Tim povodom Crnadak je zahvalio mađarskom kolegi na obezbjeđivanju povoljnih kredita za mađarske kompanije koje posluju u BiH.

On je sagovornike upoznao o spoljnopolitičkim prioritetima BiH pri čemu je posebna pažnja posvećena procesu evropskih integracija, odnosno nedavno objavljenom Izvještaju Evropske komisije o BiH, implementaciji Reformske agende i daljim koracima BiH na putu ka članstvu u EU.

Crnadak je mađarskim zvaničnicima zahvalio za podršku koju Mađarska pruža BiH i izrazio uvjerenje da će podrška biti nastavljena i u budućnosti.

Tokom susreta je razgovarano i o jačanju regionalne saradnje u okviru Berlinskog procesa i produbljivanju saradnje zemalja Višegradske grupe sa zemljama zapadnog Balkana, te parlamentarnoj, obrazovnoj i kulturnoj saradnji dvije zemlje i daljem ugovornom regulisanju odnosa.

Ministri Crnadak i Sijarto dogovorili su da i u narednoj godini bude obezbijeđeno 50 stipendija za studente iz BiH koji žele da studiraju u Mađarskoj.

Teme današnjih razgovora bile su i povezivanje BiH i Mađarske, te se očekuje pokretanje direktne avionske linije Budimpešta - Sarajevo, kao i povezivanje željeznicom na relaciji Budimpešta - Beograd - Sarajevo, navodi se u saopštenju.

Dogovoreno je da Sijarto, na poziv Crnatka, posjeti BiH tokom 2016. godine.

U nastavku zvanične posjete Crnadak je održao predavanje "20 godina od Dejtonskog mirovnog sporazuma - Evropska budućnost BiH" na Institutu za spoljne poslove i trgovinu Mađarske.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.