Izvor: Nezavisne Novine, 25.Mar.2016, 19:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crnadak: Potrebno efikasnije uređenje odnosa BiH i Rumunije

SARAJEVO - Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak u okviru zvanične posjete Rumuniji u petak se u Bukureštu sastao sa ministrom inostranih poslova te zemlje Lazarom Comanescuom, zamjenikom premijera i ministrom ekonomije, trgovine i odnosa sa poslovnom zajednicom Costinom Borcom, ministrom nacionalne odbrane Mihnea Motocom i predsjedničkim savjetnikom za EU poslove u Predsjedničkoj administraciji, bivšim evropskim komesarom, Leonardom Orbanom.

"Ministar >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << Crnadak je visoke rumunske zvaničnike informisao o političkim prilikama u BiH i vanjskopolitičkim prioritetima, posebno o napredovanju i najnovijim aktivnostima naše zemlje na putu ka članstvu u Evropskoj uniji (EU). Tom prilikom se zahvalio na dosadašnjoj podršci Rumunije evropskim integracijama BiH i izrazio očekivanje nastavka podrške, naročito u kontekstu dobijanja statusa zemlje kandidata za članstvo u EU", navedeno je u saopštenju Ministarstva inostranih poslova Bosne i Hercegovine.

Kada su u pitanju bilateralni odnosi BiH i Rumunije ministar Crnadak i sagovornici su pozdravili dobre političke odnose dvije zemlje i izrazili spremnost za razvoj saradnje na svim poljima. Crnadak je ocijenio da treba uložiti dodatne napore kako bi se obim spoljnotrgovinske razmjene podigao na veći, zadovoljavajući nivo, za šta postoji značajan prostor.

On je naglasio da postoje velike mogućnosti za ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju u BiH, značajan prostor za saradnju u automobilskoj i industriji elektronskih instalacija, opreme za elektroenergetski sektor, mašinsku industriju i transportnu opremu, u oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija.

Takođe, Crnadak je istakao da je značajno i potrebno efikasnije uređenje ugovornih odnosa dvije zemlje i poticanje održavanja poslovnih foruma i bilateralnih sastanaka bh. i rumunskih privrednika, kao i saradnje privrednih komora dvije zemlje.

Šef bh. diplomatijeje sa rumunskim zvaničnicima razmijenio stavove o različitim aktuelnim temama koje opterećuju međunarodnu zajednicu, kao što su migrantska kriza, terorizam i sukobi u različitim područjima. Takođe, bilo je riječi i o međusobnoj razmjeni podrški kandidaturama dvije zemlje za pozicije u međunarodnim organizacijama i tijelima.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.