Crna Gora u fazi pristupanja EU

Izvor: RTS, 23.Jul.2009, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crna Gora u fazi pristupanja EU

Odluka evropskog komesara Olija Rena da neposredno u Crnoj Gori uruči Upitnik za pristupanje EU, znak je visokog uvažavanja partnerstva, rekao predsednik Filip Vujanović. Crna Gora sada je u važnoj fazi pristupanja, rekao Ren.

Evropski komesar Oli Ren uručio je sinoć crnogorskom premijeru Milu Đukanoviću Upitnik Evropske komisije, mehanizam na osnovu kojeg Evropska komisija procenjuje spremnost neke zemlje da joj se dodeli status kandidata.

Predsednik Crne Gore >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Filip Vujanović primio je u Podgorici evropskog komesara za proširenje Olija Rena i iskazao zahvalnost komisiji EU za snažnu podršku i pomoć Crnoj Gori u procesu pristupanja, uveren da će se takav odnos EU nastaviti.

Vujanović je pozdravio stav Komisije EU što je proces proširenja afirmisao individualni tretman svake države što vrednuje pojedinačna dostignuća u pristupanju, a istovremeno motiviše ubrzanje tog procesa za države koje nisu dostigle odgovarajući nivo pristupnog procesa.

Kako je saopšteno iz Vujanovićevog kabineta, crnogorski predsednik se posebno zahvalio komesaru Renu za njegov nemerljiv doprinos u podršci i pomoći Crnoj Gori, kao i na odluci da neposredno u Crnoj Gori uruči Upitnik za pristupanje EU, što je znak visokog uvažavanja partnerstva.

Evropski komesar Oli Ren saopštio je da je Crna Gora pokazala odgovoran odnos u procesu pristupanja i da je sad u važnoj fazi pristupanja. Ren očekuje da će Crna Gora takav odnos nastaviti i u ovoj za nju strateški važnoj integraciji.

Predsednik Vujanović i evropski komesar Ren razgovarali su i o prilikama u regionu.

Podgorica spremna da odgovori na Upitnik 

Crna Gora spremna je da efikasno i kvalitetno odgovori na Upitnik Evropske komisije, posebno imajući u vidu niz pripremnih aktivnosti koje su realizovane da bi se što spremnije dočekao taj proces, rekao je predsednik Skupštine Ranko Krivokapić.

U razgovoru sa komesarom Olijem Renom, Krivokapić je naglasio da je Crna Gora objektivno spremna za ulazak u intenzivniju fazu integracija, s obzirom na kontinuiranu političku stabilnost, široki društveni i politički konsenzus o evropskim integracijama, kao i dosadašnji napredak u ispunjavanju evropskih standarda.

Ren je ponovio spremnost na pomoć u svim fazama procesa odgovaranja na pitanja iz Upitnika EK i istakao značaj predloga o ukidanju viza za Crnu Goru od januara 2010. godine, kaže se u saopštenju iz Krivokapićevog kabineta.

Obostrano je ocenjeno da Crnu Goru u narednim mesecima očekuje zahtevan, intenzivan i težak posao, ali da kvalitet, preciznost i sveobuhvatnost odgovora treba da bude osnova za dalje korake administracije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.