Crna Gora od danas član STO

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Dec.2011, 03:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crna Gora od danas član STO

PODGORICA -

Crna Gora će danas biti primljena u Svetsku trgovinsku organizaciju (STO) na ministarskoj konferenciji u Ženevi.

Ceremoniji pristupanja prisustvovaće premijer Igor Lukšić, ministri finansija i ekonomije Vladimir Kavarić i Milorad Katnić, najavila je Vlada.

"Članstvo u STO jedan je od glavnih spoljnopolitičkih prioriteta Crne Gore, a samim tim i jedan od ključnih koraka integracije zemlje u moderne međunarodne ekonomske tokove, te važan element >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << podrške procesu unutrašnjih ekonomskih reformi", piše u saopštenju.

Crna Gora je zahtev za članstvo u STO podnela 2004. godine i očekivala prijem 2009. godine, ali je procedura odložena posle zahteva Ukrajine za otvaranje pregovora.

Ti pregovori su nedavno završeni potpisivanjem sporazuma o spoljnotrgovinskoj saradnji dve zemlje što je otvorilo vrata za prijem Crne Gore u STO.

Radna grupa za pristupanje Crne Gore STO je početkom decembra dala saglasnost za prijem Crne Gore u tu organizaciju.

"Ulazak Crne Gore u STO je od izuzetnog značaja sa stanovišta njenih aspiracija za članstvo u Evropskoj uniji, jer tek posle članstva u STO može ozbiljno da se razmišlja o početku pregovora sa Evropskom unijom", ukazao je ranije Andrej Logar, predsedavajući Radne grupe za pristupanje Crne Gore STO.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.