Crna Gora: meka kulture?

Izvor: Southeast European Times, 21.Sep.2009, 22:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crna Gora: "meka" kulture?

Organizatori Kotorskog festivala imaju visoke ambicije, a stanovnici Podgorice nadaju se da će Skaline transformisati imidž glavnog grada.

21/09/2009

Tekst i fotografije Marina Roganovic za Southeast European Times iz Podgorice -- 21/09/09

Crna Gora uživa zavidan ugled kao mesto gde možete da plivate, jedete i uživate. U kulturnom smislu, međutim, ta balkanska zemlja prolazi kroz neku vrstu krize identiteta. Neki strahuju da njena tradicionalna atmosfera >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << polako nestaje, dok drugi žele da postane još popularnija i avangardnija.

Organizatori Kotorskog međunarodnog umetničkog festivala (Kotor Art International Festival - KAIF) ne kriju svoje namere. Oni vide KAIF -- koji je krovni događaj za razna manja dešavanja -- kao moćnu tvrđavu u borbi za zaštitu lokalne kulture pred najezdom neobuzdane gradnje. Oni žele da zaštite kotorsko nasleđe i uspostave "novi kulturni centar na Mediteranu".

"Naš festival biće važan faktor u borbi za očuvanje i oživljavanje istorijskih mesta, obnovu zidova, crkava i palata", napisali su Paolo Mađeli i Janko Ljumović u promotivnoj brošuri za KAIF. "Pošto je već zaostajao, ovaj grad ume da uči iz fatalnih grešaka koje su uništile slične i kulturno bliske gradove."

Turizam, a možda naročito dolazak bogatih posetilaca u potrazi za letovalištima visoke kategorije, podigao je crnogorsku ekonomiju, ali za to postoji cena. Obalni gradovi, kažu Mađeli i Ljumović, rizikuju da izgube osećaj zajedništva i postanu puka igrališta "za lepe ljude".

KAIF se nada da će preduprediti taj trend time što će od Kotora napraviti meku kulture u regionu. Organizatori su se obratili crnogorskom ministarstvu kulture za dobijanje sredstava potrebnih da se festival pretvori u nezaobilazni događaj u kulturno bogatom mediteranskom basenu, koji ima visokokonkurentni turizam.

Tradicionalni godišnji Kotorski festival jedan je od retkih festivala kulture koji nije obuhvaćen KAIF-om. [Marina Roganović]

U skladu sa ukupnom filozofijom KAIF-a, dešavanja koja se nude okrenuta su folkloru i umetnosti, a ne toliko popularnoj kulturi. Ipak, nije sve u vezi sa KAIF-om okrenuto tradiciji. Neka dešavanja su vidljivo okrenuta mlađoj publici.

Jedan primer je festival Refresh, na kome se pušta tehno i hip-hop muzika. Ovog leta činilo se kao da se celokupna populacija Crne Gore nagurala u diskoteku Maximus da se zabavlja sa svetski poznatim francuskim di-džejom Bobom Sinklerom.

"Ovogodišnji Refresh imao je sjajnu atmosferu, sjajne di-džejeve i sjane posetioce", kaže Marija Vujović, medijski menadžer festivala. Vujovićeva objašnjava da je Refresh za "klabere koji žele da uživaju u lepotama Bokokotorskog zaliva, tokom dana u kulturi, tradiciji i običajima Kotora, a uveče da se zabavljaju sa nekim čuvenim imenima svetske muzičke scene".

Zahvaljujući Sinkleru i njegovim brojnim vernim obožavaocima, festival je završen na raskošan način. "Iduće godine će biti još bolje", obećava Vujovićeva.

I dok Kotor pokušava da donese nešto novo a da ne ugrozi staro, pred Podgoricom je potpuno drugačiji izazov. Nalazi se na sat vremena u unutrašnjosti i teško se može reći da privlači turiste.

Glavni grad Podgorice nikada nije ni bio mesto za ljubitelje kulture. Iako ima puno diskoteka, posetioci koji žele da iskuse tradicionalnu crnogorsku muziku i kulturu nemaju veliki izbor.

Spinovanje di-džejeva na festivalu Refresh. [Marina Roganović]

To se promenilo kada je letos otvoren najnoviji kafić u gradu - Skaline. Kada silazite njegovim stepenicama nećete čuti tehno muziku. Ali ako tražite balkansku atmosferu, na pravom ste mestu.

Smešten na ušću reka Morače i Ribnice, gde su otomanski Turci sagradili tvrđavu 1497, Skaline zauzimaju fantastično parče zemlje koje je odavno okupljalište lokalaca. U Podgorici se nadaju da će takva mesta povećati interesovanje za njihov grad, koji mnogi posetioci znaju uglavnom po tome što se tu nalazi međunarodni aerodrom.

Dvadeset trećeg avgusta, u Skalinama je nastupao Ibrica Jusić, balkanska muzička legenda. Pre 25 godina, Jusić je prvi put svirao u Crnoj Gori na istorijskom mestu na kome leže Skaline. "Tu nije bilo kafića" priseća se Jusić. "Iza manje reke [Ribnice] bila je bina; bila je gomila ljudi i bilo je čarobno."

Skaline će "zasigurno doprineti kulturnom razvoju Podgorice", kaže Jusić. "Tu su mladi ljudi, stvaraoci i imaju puno ideja. Ovo će sigurno biti mesto okupljanja tokom leta."

Jedan od vlasnika Skalina, Srđan Filipović, postavio je sebi cilj. "Podgorica je nov, lep grad. Svakodnevno se grade nove zgrade i bulevari. Međutim, moramo da sačuvamo stari deo Podgorice, mesto sa dušom. Prave kulturne i istorijske vrednosti Podgorice nalaze se niz ove stepenice," kaže on.

Sa njim se slaže direktorka turističke organizacije Podgorice Ljiljana Šćepanović. "Skaline su važan deo ovog grada. Toje mesto o kome Podgorička deca slušaju od svojih roditelja, koji su tamo redovno odlazili", kaže ona. "To je jedan od najdragocenijih dragulja grada, koji povezuje Novu Podgoricu sa starim gradom. Tu se nalaze istorijske zgrade, mostovi i tvrđave. Skaline će biti pravo uživanje za turiste."

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.