Crna Gora i Srbija jačaju vojne odnose

Izvor: Southeast European Times, 17.Feb.2015, 16:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crna Gora i Srbija jačaju vojne odnose

Dobri vojni odnosi su od kritičnog značaja za regionalnu bezbednost i stabilnost, složili su se načelnici generalštabova Srbije i Crne Gore tokom razgovora u Beogradu.

17/02/2015

Ivana Jovanović za Southeast European Times iz Beograda -- 17.2.2015.

Načelnici generalštabova srpske i crnogorske vojske slažu se da će unutrašnja i regionalna stabilnost imati koristi od saradnje dve zemlje. „Uspostavljanje još većeg nivoa poverenja doprineće osiguranju >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << mira i stabilnosti u regionu“, rekao je 16. decembra srpski general Ljubiša Diković, koji je bio domaćin bilateralnih razgovora sa crnogorskim kolegom viceadmiralom Draganom Samardžićem.

Od 2006, kada je Srbija postala članica programa NATO-a Partnerstvo za mir, odnosi sa Crnom Gorom su postali bliskiji.

„Nema pitanja ili teme na kojima dve vojske ne mogu da sarađuju, s obzirom na tradicionalno dobre odnose i na istorijske spone“, rekao je Diković nakon sastanka u Beogradu.

U okviru inicijative NATO-a Partnerstvo za mir dve vojske sarađuju kroz vežbe i radionice koje su „od veoma velikog značaja za stabilnost regiona“, rekao je Samardžić za SETimes.

„Napredak u našoj saradnji je primetan, jer obe strane idu napred ka pronalaženju novih područja i načina za napredak“, dodao je Samardžić.

Prema rečima načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, saradnja se već odvija kroz obuku protiv hemijskih, bioloških, radioloških i nuklearnih pretnji (HBRN). Takođe postoji civilno-vojna saradnja na polju pripravnosti za vanredne situacije i reagovanja na katastrofe.

Jedna takva katastrofa u prošloj godini pokazala je postojanje dobrog odnosa između dve susedne zemlje, posebno u vojnom sektoru. Kada su katastrofalne pooplave pogodile Srbiju u maju 2014, Crna Gora je uputila sedam timova medicinskog osoblja, spasioce i ronioce da pomognu.

„Realizovali smo brojne posete na različitim nivoima, ali smo i aktivno učestvovali u borbi protiv brojnih prirodnih nedaća koje su zahvatile region poslednjih godina“, dodao je Samardžić.

Načelnici generalštabova potvrdili su svoju posvećenost unapređivanju vojne i bezbednosne saradnje.

„Samo dobrosusedski odnosi mogu doprineti regionalnoj bezbednosti i stabilnosti na prostoru koji se kroz istoriju pokazao kao vrlo turbulentan“, rekao je Samardžić za SETimes. „Dve strane su potvrdile to i čine sve da, kroz uzajamnu pomoć, krenu ka prosperitetu celokupnog društva, ne samo vojnih organizacija. Uz podršku drugih suseda i međunarodne zajednice mi naporno radimo na stvaranju bezbedne i stabilne klime u regionu“, ukazao je Samardžić.

Pored toga, dodao je Samardžić, od ključnog je značaja razmeniti informacije o potencijalnim opasnostima po bezbednost države i regiona.

„Procesi integracije kojima teže sve zemlje regiona predstavljaće značajan doprinos uspostavljanju bezbednosti i stabilnosti“, dodao je Samardžić. Crna Gora i Srbija počele su da razgovaraju o mogućnostima za uništenje zastarelog oružja i municije, obuku pilota i deminera, kao i zajedničko reagovanje na prirodne i veštački izazvane katastrofe, precizirao je Samardžić.

Ti zajednički poduhvati mogli bi biti samo početak.

Aleksandar Radić, vojni analitičar Evroatlantske inicijative u Beogradu, rekao je da su čvrsti vojni odnosi između Srbije i Crne Gore važni za odnose Srbije sa NATO-om i EU.

Kao vojno neutralna zemlja, Srbija mora više da radi na tome da pokaže angažovanost i dobru volju, dodao je on.

„To je vrsta poruke koju Srbija šalje kao dokaz da ozbiljno razmišlja o svojoj bezbednosti i bezbednosti regiona“, zaključio je Radić.

Kako će snažni odnosi između Srbije i Crne Gore pomoći unapređivanje regionalne bezbednosti? Iznesite svoje mišljenje u prostoru za komentare.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.