Izvor: Southeast European Times, 11.Okt.2008, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crna Gora i Makedonija priznale nezavisnost Kosova

10/10/2008

PODGORICA, Crna Gora -- Crna Gora i Makedonija priznale su nezavisnost Kosova u koordiniranom potezu preduzetom u četvrtak (9. oktobra). Odluku crnogorske vlade saopštio je ministar inostranih poslova Milan Roćen. "Ovo nije odluka protiv Srbije, nego za našu budućnost", rekao je on. Srbija je reagujući na to proterala crnogorsku ambasadorku u Beogradu Anku Vojvodić, rekavši da ona "više nije dobrodošla u našoj zemlji".

U Skoplju, ministar inostranih poslova >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << Antonio Milošoski saopštio je da makedonska vlada takođe priznaje nezavisnost Kosova. Zakonodavci su u velikom broju usvojili rezoluciju koju su podnele dve stranke makedonskih Albanaca, Demokratska partija Albanaca i Demokratska unija za integraciju. Ključna podrška rezoluciji došla je od vladajuće VMRO-DPMNE. Opozicioni Socijaldemokratski savez Makedonije bio je uzdržan. "Ovo je potez koji je u skladu sa realnošću. Verujemo da neće ugroziti naše odnose sa Srbijom", rekao je Milošoski.

Takođe u četvrtak, Srbija je saopštila da ponovo vraća svoje ambasadore u Sjedinjene Države i druge zemlje -- uključujući Japan, Kanadu i Australiju -- koje su ranije priznale nezavisnost Kosova. Beograd je u julu vratio svoje ambasadore u 22 zemlje članice EU koje su priznale nezavisnost bivše srpske pokrajine. (Vjesti, Dnevnik, Večer, Utrinski vesnik, Zeri, Koha ditore, BBC, Ekspres, Kosova Sot - 10/10/08; RTCG, MINA, Makfaks, MIA, A1, Tanjug, B92, FoNet, Beta, AFP, Rojters, AP, RTS, VOA - 09/10/08)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.