Crna Gora dan posle: Šta dalje? VIDEO

Izvor: B92, 31.Avg.2020, 23:27

Crna Gora dan posle: Šta dalje? VIDEO

Došla je sloboda i osvežilo je - to su poruke koje su iz Crne Gore otišle u svet.

Tri opozicione liste: "Za budućnost Crne Gore", "Mir je naša nacija" i "Crno na bijelo" porazile su do juče najdugovečnijeg vladara u Evropi.

Brojna su objašnjenja kako se dogodilo da DPS izgubi. Najčešće se pominje da je Mila Đukanovića pobedio Amfilohije. Koalicija za budućnost Crne Gore uspela je da isti onaj narod koji je mesecima pešačio Crnom Gorom i litijama se protivio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zakonu o veroispovesti - dovede na biračka mesta.

Jaku porku poslao je i mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije koji je rano ujutro prvi put u životu glasao. Podršku je pružio koaliciji za Budućnost Crne Gore i njenom lideru Zdravku Krivokapiću. Time se objašnjava ogromna izlaznost od trenutka otvaranja biračkih mesta.

DPS je izgubio doslovno u svim mestima i gradovima, osim u Gusinju. Izlaznost u albanskim sredinama bila je niska, sve dok Ramuš Haradinaj 2 sata pred zatvaranje biračkih mesta, nije pozvao Albance da masovno glasaju. Albanska podrška nije bila dovoljna DPS-u da pobedi.

Velike zasluge idu na račun koalicije "Crno na Bijelo", pa se i nazivaju pobednicima izbora jer su upravo oni ti koji će odlučiti sastav buduće Vlade. I mada pojedini strepe da će lidera URE koja predvodi tu koaliciju Dritana Abazovića, albanci povući ka Milovoj strani, on je tokom izbornog dana postao omiljena ličnost među Crnogorcima koji su željni promena.

"Upalite baklje slobode" je poruka koju je Abazović poslao proglašavajuci pobedu. Time je stao na put glasinama.

Obraćanje DPS-a dugo se čekalo. Nakon obrađenih 60% glasova Iz Đukanoviceve stranke, poručili su da DPS sa tradicionalnim partnerima ipak ima većinu. Kako se povećavao broj obrađenih glasova, tako je tišina u DPS-u postajala sve jača. Čak su svi mislili i da se Milo Đukanović neće ni obratiti. Ipak, pojavio se posle ponoći.

"Još uvek pristižu rezutati i teško je saopštiti šta je pouzdana informacija. Sa koalicionim partnerima imamo 40 mandata, borba za većinu poslaničkim mesta i dalje traje", izjavio je on.

Demantovali su ga konačni rezultati po kojima je zlatni glas pripao opoziciji. Milo Đukanovic ipak ostaje na vlasti. Još tri godine biće predsednik Crne Gore. Mandat za sastav nove vlade daje onome ko ga uveri da može da je sastavi. Rok za to je 90 dana.

A šta sad očekuje Crnu Goru? Opozicija je bliža nego ikad preuzimanju vlasti – formiranju parlamentarne većine i izboru vlade u kojoj nema Demokratske partije socijalista. Da li je realnije da u tom slučaju zajedno sa Đukanovićem kao predsednikom vode državu ili će Crna Gora, ranije od očekivanog, birati novog šefa države? "DPS mislim da je sigurno u opoziciji, ali ne treba zaboraviti da DPS nije samo partija, ona je na vlasti već 30 godina i duboko je u državnim strukturama, tako da neće biti baš jednostavno novoj Vladi izbriše i uspostavi jedan potpuno novi sistem na temeljima koje je, zaprav, izgradio DPS", kaže Stefan Surlić sa Fakulteta političkih nauka.

On dodaje da je kohabitacija nužna ukoliko se formira vlada, budući da mandat Mila Đukanovića traje sve do 2023. godine.

"Jedina ustavna mogućnost da on siđe sa funkcije predsednika jeste da bude opozvan, ali je to vrlo komplikovana procedura i mora da se dokaže da je prekršio Ustav. Ukoliko ta mogućnost bude isključena, onda Milo Đukanović jedino ostavkom može prestati da bude predsednik CG, što je isto tako malo verovatno", zaključuje Surlić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.