Crna Gora će poštovati odluku MSP

Izvor: B92, 16.Dec.2009, 02:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crna Gora će poštovati odluku MSP

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović (FoNet, arhiva)

Beograd -- Crnogorski predsednik Filip Vujanović izjavio je da će Crna Gora poštovati odluku Međunarodnog suda pravde koja se odnosi na status Kosova.

Poštovaćemo odluke svih međunarodnih institucija jer Crna Gora želi da bude njihov pouzdan partner. Svakako ćemo poštovati i odluke Međunarodnog suda pravde, pa i onu koja se odnosi na status Kosova. Dakle, ako ta odluka svojom eksplicitnošću uputi jasnu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poruku, imaćemo odgovoran odnos prema njoj", kazao je Vujanović u intervjuu za "Večernje novosti".

Na pitanje da li će biti odloženo otvaranje crnogorskih diplomatskih predstavništava u Prištini dok sud ne donese odluku o tome da li je proglašenje nezavisnosti Kosova bilo suprotno međunarodnom pravu, Vujanović je kazao da Crna Gora mora da vodi računa o interesu suseda.

"Posebno Srbije, sa kojom imamo izraženu bliskost. Ali, pre svega, moramo slediti svoje interese. Odluku o priznanju Kosova doneli smo uvažavajući naše integracione ciljeve, potrebu dobre komunikacije Podgorice i Prištine, očekujući razumevanje Beograda...", rekao je on.

"Za očekivati je da i Priština sada razume da moramo voditi računa o interesu priznanja naše manjine na Kosovu i jasnom i proverenom stavu o obezbeđenju dobrovoljnog i održivog povratka izbeglica sa Kosova", smatra Vujanović.

Vujanović je rekao i da je uspostavljanje diplomatskih odnosa u nadležnosti vlade i resornog ministarstva.

"U procesu razmene ambasadora, gde predsednik države ima svoju nadležnost, ja ću svakako voditi računa o tome sa maksimalnom odgovornošću", kazao je on.

Govoreći o otvaranju konzulata Srbije u Crnoj Gori Vujanović je rekao da Crna Gora smatra da s obzirom na veličinu njene teritorije

nema potrebe da bude više od jednog konzulata.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.