Crna Gora: Završen dijalog vlade i MCP, nastavak sutra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jul.2020, 17:48

Crna Gora: Završen dijalog vlade i MCP, nastavak sutra

Pregovori na ekspertskom nivou Vlade Crne Gore i Mitropolije crnogorsko-primorske i eparhija Srpske pravoslavne crkve o spornom Zakonu o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, završeni su danas oko 18.30 časova u Vili Gorica u Podgorici.

Kako prenose podgoričke Vijesti, dijalog se nastavlja sutra u 11 sati, a učesnici današnjih dvoipočasovnih pregovora nisu želeli da daju izjave.

Dijalog ekspertskih timova počeo je u martu, prekinut >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je zbog epidemije korona virusa, a do sada su održana dva sastanka.

Premijer Duško Marković pozvao je u nedelju MCP i eparhije SPC u Crnoj Gori da danas nastave dijalog na ekspertskom nivou, a MCP je taj poziv prihvatila, iako je ranije saopštila da će se pozivu odazvati samo ako on bude stigao do 12. jula, odnosno Petrovdana.

Iz Mitropolije su tada poručili da posle tog datuma neće voditi dijalog, jer ne žele da vlast prikuplja poene na tom pitanju uoči parlamentarnih izbora koji su u Crnoj Gori zakazani za 30. avgust.

Stav MCP je da vlada treba da povuče sporni zakon radi donošenje izmena i dopuna pojedinih članova.

Tumačenje MCP je da vlast ovim zakonom hoće da otme imovinu Srpske crkve u Crnoj Gori, a radi stvaranja tzv. Crnogorske pravoslavne crkve, što je potvrdio predsednik Milo Đukanović u jednom od svojih obraćanja.

Zakon o slobodi veroispovesti usvojen je pod okriljem noći 27. decembra prošle godine, nakon što je deo poslanika opozicije pohapšen.

Zakon je stupio na snagu 8. januara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.