Crkva u Crnoj Gori ne zgrće novac

Izvor: RTS, 03.Jan.2011, 20:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crkva u Crnoj Gori ne "zgrće" novac

Mitropolit Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohije demantovao je tvrdnje da SPC "zgrće" novac u Crnoj Gori.

Srpska pravoslavna crkva ne zgrće novac u Crnoj Gori, nego svojim prisustvom i u drugim okolnim državama, iz kojih dobija priloge i pomoć, doprinosi makar minimalno, ekonomskom napretku Crne Gore, ocenio mitropolit Amfilohije.

Mitropolot Amfilohije je rekao da ne postoji "ugostiteljska i trgovačka delatnost" što se često spočitava SPC u Crnoj Gori, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prenosi agencija Beta pisanje podgoričkih medija.

Takva vrsta delatnosti, prema rečima Amfilohija, je u službi "isključivo neprofitabilnih crkvenih i narodnih potreba, kao i u prošlim vremenima".

U vezi sa čestim prigovorima da SPC, baveći se raznim delatnostima od kojih dobija prihode, državi ne plaća poreze, mitropolit Amfilohije je rekao da ova država ne može biti gora za crkvu od komunističke koja joj je bila naklonjena u tom smislu.

Mitropolit Amfilohije podržao je učlanjenje Crne Gore u Evropsku uniju, ali ne i u NATO. Članstvom u EU, prema objašnjenju Amfilohija, Crna Gora bi trebalo da pomogne ukidanju NATO-a.

Mitropolit Amfilohije, takođe, je ocenio da "sadašnji upravljački sloj" u Crnoj Gori forsira "crnogorstvo" u raznim oblastima, a "nipodaštava" srpstvo.

Takav odnos crnogorske države prema Srbima i srpstvu ugrožava Crnu Goru, a "crnogorstvo" svodi na "karikaturu istinske nacije", rekao je Amfilohije, prenosi Tanjug.

Utoliko je, smatra on, neshvatljivije i čudnije to što Crne Gora ustavno slovi kao građanska država koja, kako je rekao, želi da neguje građansko društvo evropskog tipa.

"Do koje mere ide taj progon srpstva u Crnoj Gori i iz njene prošlosti, naročito se vidi po tome što sam prefiks u nazivu Pravoslavne crkve u Crnoj Gori - srpska, postaje za takve povod njenog negiranja i proglašavanja tuđom i uvezenom", rekao je mitropolit.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.