Crkva se ne oglašava o Kačavendi

Izvor: B92, 19.Apr.2013, 17:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crkva se ne oglašava o Kačavendi

Beograd -- Vladika Kačavenda podneo je policiji zahtev tražeći potvrdu ili demanti pisanja medija o navodnom hapšenju u slučaju koji ga diskredituje. Crkva zasad ćuti.

Povod za njegovu reakciju je pojavljivanje navodnog snimka seksualnog odnosa sa mladićima.

Prema pisanju Blica, sporni snimak zbog kog je prošle nedelje pred Patrijaršijom uhapšen jeromonah Nikolaj Stamatović u pokušaju da ga proda za 100.000 evra među prvima su videli članovi Sinoda, jer je sa ostalim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << materijalom protiv vladike Vasilija još u novembru donet na sednicu Sinoda.

"Ovo može da ugrozi kredibilitet crkve koja je do sada imala renome najpoštovanije ustanove u narodu. Ovo može ozbiljno da ugrozi njenu poziciju u društvu, njenu misiju i njeno učenje koje je sasvim jasno", rekao je verski analitičar Mirko Đorđević.

U policiji nam je potvrđeno da su 11. aprila ispred Patrijaršije privedene četiri osobe, sa kojima je obavljen razgovor, ali da je tužilac odlučio da nema elemenata krivičnog dela za pokretanje istrage.

"Ako se crkva ne oglasi zvanično sa svojim nalazima i zauzme stav mi ćemo i dalje ostati u sferi nagađanja i uznemiravanja javnosti. Isto to važi na ovom drugom planu. Ako je tačno da je policija zaplenila od određenih osoba određene snimke, dužna je da povede policijsku istragu i nakon te istrage da obavesti državnog tužioca", kazao je Đorđević.

Crkva ne želi da komentariše ništa vezano za optužbe protiv vladike Vasilija, a ovo je samo jedna od mnogih afera koje se dovode u vezu sa njim. Pored izgradnje luksuznog crkvenog dvora u Bijeljini, najšokantniji je slučaj mladog bogoslova Milića Blažanovića, koji je stradao 1999. godine. Prema zvaničnoj verziji, Blažanović se ubio bombom u manastiru Papraća kod Šekovića. Međutim, njegova majka Dragica Jovičić tvrdi da je Milić ubijen jer je odbio da spava sa vladikom Vasilijem. Slučaj pred pravosuđem pokrenut je tek nedavno, kada je porodica angažovala advokata Duška Tomića.

"Ja imam sada pismo jednog starog monaha koji je napisao pismo nakon bega iz Papraće gde do detalja piše o tom zločinu i to pismo je novi materijalni dokaz . Istragu vezano za zločin nad Milićem vodilo je nekoliko tužilaštava ali se sve u tišini zatvorilo jer oni nemaju ni snage ni moći da protiv Kačavende vode nepristrasnu istragu. Nije saslušan ni majka, braća ...ni moja malenkost. Niko nije saslušan, ni Kačavenda na okolnosti tragičnog slučaja sa Milićom Blažanovićem", rekao je Tomić.

U maju bi redovno trebalo da zaseda crkveni Sinod, na kome će verovatno biti reči i o vladici zvorničkotuzlanskom Vasiliju, odnosno o njegovom penzionisanju, koje je već bilo na dnevnom redu na prethodnim sastancima, ali bez epiloga.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.