Izvor: B92, 17.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čović: Srbija ne može bez Evrope

Beograd, Zvečan, Kraljevo -- Lider koalicije PUPS-SDP Nebojša Čović kaže da Evropa može bez Srbije, ali da Srbija ne može bez Evrope.

Kako se navodi u saopštenju, predsednik Socijaldemokratske partije i kandidat na zajedničkoj listi Partije ujedinjenih penzionera i SDP-, Čović je rekao da su pred Srbijom "velika iskušenja, na koja političari građanima treba da daju jasne odgovore", da ništa ne sme biti iznad interesa države i građana, kao i da svi zajedno treba >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da "doprinesemo ulasku Srbije u Evropu".

"Ova činjenica nikako ne bi smela da bude predmet političkih manipulacija, pogotovo kada je reč o rešenju statusa Kosova i Metohije. Konačno rešenje za našu južnu pokrajinu treba da bude realno i održivo, a ne presedan, nepoznat i u evropskim i u svetskim razmerama", rekao je Čović.

Predsednik PUPS-a Jovan Krkobabić rekao je da tek kada "dostignemo evropske standarde u svim sferama društva", možemo da postanemo deo Evropske unije, navodi se u saopštenju PUPS - SDP.

Konvencija u Zvečanu

"Ako je uslov za ulazak u Evropsku uniju odvajanje Kosova i Metohije od Srbije, onda nam takva EU ne treba, poručili su danas u Zvečanu predstavnici koalicije PUPS-SDP.

"Za naš opstanak i ostanak na Kosovu i Metohiji potrebno je da nam predsednik i premijer Srbije, osim krupnih reči, jasno kažu da ostanemo ovde i šta nas čeka", rekao je poslanički kandidat te koalicije Oliver Ivanović.

"Srbiji je potrebna mudrost, a nama direktan kontakt sa vlastima u Beogradu", rekao je Ivanović.

O programu koalicije PUPS-SDP na konvenciji u Zvečanu govorio je zamenik urduženja penzionera Vlado Lapčević, a prvi čovek SDP Nebojša Čović zamolio je kosovske Srbe da budu hrabri i složni i optimistički raspoloženi.

"Ništa nije izgubljeno dok se stvarno ne izgubi. Nemamo pravo da izgubimo ništa, pa ni 15 odsto svoje teritorije", rekao je Čović i naglasio da je važno da se ta koalicija na 21. januara izbori za ulazak u skupštinu jer ima snagu da reši nagomilane probleme.

Krkobabić: Stanje crno

Predsednik Partije ujedinjenih penzionera Srbije Jovan Krkobabić rekao je danas u Kraljevu da je stanje u Srbiji tako crno da bi moglo da se dogodi da neko umre od straha u sali gde je održana konvencija te stranke.

"Prošao sam malopre pored onog Magnohroma. Plače mi se kad sam video ono groblje. To smo mi gradili kao Skadar na Bojani da bismo uposlili svoju decu i imali od čega da živimo, a oni su to uzeli pa rasprodali, opljačkali, odneli, niko ne zna ni kako, ni kud, ni zašto", kazao je Krkobabić.

On je naglasio da je prodata duvanska industrija koju niko drugi ne prodaje, kao i cementna industrija u kojoj se "pravi zlato od kamena".

"Ako ostvarimo naš cilj, sve negativno donete zakone i genocidne mere protiv populacije penzionera i svih drugih ugroženih građana, invalida, proteranih lica, izbeglica, raznoraznih beskućnika, vojnih penzionera, vojnih beskućnika, paraplegičara, distrofičara i svih koji pate u ovoj zemlji, odmah ćemo promeniti", najavio je Krkobabić.

Pošteni i radni

Predsednik opštine Trstenik i poslanički kandidat PUPS-a Raka Radović kazao je na konvenciji u Kraljevu da se, iako nije penzioner, opredelio za PUPS jer je tu najviše poštenih, radnih ljudi sa iskustvom.

"Što se tiče koalicije sa SDP-om, prihvatio sam je prvog trenutka jer Čovića cenim kao čoveka koji je kao socijalista isteran iz SPS-a neki mesec pre mene, a i zbog toga što je on doktor mašinskih nauka, a ja sam mašinski inženjer", rekao je Radović.

Poslanički kandidat i predsednik opštine Svilajnac Dobrivoje Budimirović-Bidža, kritikujući aktuelnu vlast, pomenuo je da je prodato sve što je godinama stvarala generacija koju okuplja koalicija PUPS i SDP.

"Prodali su sve, a zatim su neki otišli na neka ostrva, neki na večito putovanje, a mi smo ostali da živimo onako kako nam je onaj sveti odozgo rekao", kazao je Budimirović.

Budimirović, koji je, kao i Čović, Radović i Krkobabić, bivši funkcioner SPS-a, rekao je da je on "Miloševićev socijalista" i da sa sadašnjim zavaničnicima SPS-a - "ovim mangupima, svojim bivšim drugovima, nema nikave veze".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.