Čović: Prioritet intenzivna saradnja s predsjednicima u regiji

Izvor: Nezavisne Novine, 21.Jul.2015, 14:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čović: Prioritet intenzivna saradnja s predsjednicima u regiji

SARAJEVO – Presjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Dragan Čović, smatra da je temeljni preduslov za razgovor o spajanju, odnosno istovremenom održavanju opših i lokalnih izbora u BiH, donošenje novog Izbornog zakona.

.- Da bi uopšte razgovarali o tome treba nam izborni zakon i ja sam uvjeren da dobar dio onih koji kreiraju politiku u BiH razmišljaju o tome da se spoje lokalni i opšti izbori i da imamo jedan izborni ciklus u četiri godine. Da bi do toga došli >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << i kada bi to bilo, iduće godine ili tek za tri godine, moramo prvo imati vrlo jasno izborno zakonodavstvo koje to omogućava i zato sam uvjeren da ćemo mi do kraja ove godine dobiti novi izborni zakon - kazao je Čović u intervjuu Feni povodom preuzimanja presjedanja Predsjedništvom BiH.

- Mi do kraja ove godine iz temelja moramo izanalizirati reformu Izbornog zakona i pripremiti njegovo usvajanje u Parlamentu. Ako to uspijemo, ne vidim zašto se iduće dvije godine ne bismo bavili unutrašnjim promjenama - istakao je Čović.

Uvjeren je da je u ovom vremenskom roku moguće usuglasiti oba dokumenta. O tome je, kaže, razgovarao puno i s evropskim zvaničnicima.

Apsolutno je, ističe, svjestan da je trenutni politički i svaki drugi ambijent u BiH vrlo nepovoljan. Međutim, dodaje, mi u BiH nikada nećemo imati bolji ambijent.

- Ako budemo čekali da nam promjene dođu izvana, od toga, ponavljam, nema ništa - pojašnjava predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Nakon susreta s bivšim predsjednikom SAD-a, Bilom Klintonom i nedavnog boravka u Briselu, u javnosti su se pojavile ocjene kako međunarodna zajednica sada upravo od Čovića očekuje da bude faktor stabilizacije, neka vrsta mosta između dva poprilično udaljena politička pola u BiH – bošnjačkog i srpskog. Na pitanje doživljava li i on tako svoju ulogu i je li ju spreman preuzeti, Čović kaže da je odlučan tražiti „dodirne točke“ u BiH i pomoći da zemlja krene naprijed.

-Moj je zadatak i onda bio kao čovjeka koji se rodio ovdje, koji doživljava BiH kao svoju domovinu, da pokuša tražiti dodirne točke između svih tih polova koji su nekada i nespojivi. Ja mislim da je to izazov i duboko vjerujem da BiH može biti mjesto lijepog življenja i primjer za sve druge, samo se moramo u jednom trenutku izvući iz živog pjeska u kojem se trenutno nalazimo. I zbog toga pozivam sve da promoviramo ove vrijednosti, a kolege političare da razlučimo što je to strateški bitno za naše narode i cijelu zemlju, a što je dnevna politika – kaže Čović.

Jedan od prioriteta koje ističe tokom osmomjesečnog predsjedanja državnim predsjedništvom je intenzivna suradnja s predsjednicima u regiji. Upitan je li najbolji format za to regionalno okupljanje, poput „Brdo procesa“ ili bilateralni kontakti s predsjednicima, Čović kaže kako i jedan i drugi oblik saradnje imaju svoj značaj.

- Ja ću stalno zagovarati susrete sa susjedima kao prioritet svih prioriteta. Jedan, Hrvatska, već je u NATO-u i EU, druga dva, Crna Gora i Srbija su nešto ispred nas, ali na istom putu na kojem smo i mi. Saradnja s njima nam omogućava da izgradimo odnose u kojima ćemo se međusobno lakše razumjevati, odnose u kojima nećete bilo čiju grešku ili istup smatrati pogubnim, već ćete tražiti izlaz iz svih problema - pojašnjava Čović.

Od sutrašnjeg susreta članova Predsjedništva BiH s premijerom Srbije, Aleksandrom Vučićem, Čović očekuje da snažno doprinese smirivanju situacije nakon napada na Vučića u Potočarima.

- BiH niti njeni susjedi ne mogu profitirati na bilo kakvom aktualnom ili sukobu iz prošlosti. Zato očekujem da ono što nam se dogodilo u Srebrenici, ali i ovaj sastanak u Beogradu, bude nova šansa i iskorak da realno sagledamo probleme iz prošlosti. Jedna stranica se mora zatvarati. Imaju druge institucije koje se trebaju baviti prošlošću, a mi se trebamo baviti realnim životom i odnose među našim zemljama dovesti na razinu prijateljskih – smatra Čović.

Kada je u pitanju funkcioniranje državne vlasti Čović kaže da je riješeno pitanje popune upražnjenih pozicija u agencijama i drugim institucijama.

- Politički dogovor je postignut i Vijeće ministara je trebalo promijeniti pravilnike i ovih dana će biti raspisani natječaji za sve upražnjene pozicije. Kraj sedmog mjeseca je krajnji rok da se raspišu natječaji za sve upražnjene pozicije na razini BiH. Realno je da na jesen imamo popunjena na rukovodna mjesta u državnim institucijama - ističe Čović.

Na federalnoj razini, ipak, promjena  parlamentarne većine i ulazak novih partnera u vlast umjesto Demokratske fronte (DF) umnogome će zavisti od statusa aktualnog dopredsjednika Federacije koji je iz DF-a.

- Moramo biti ozbiljni i moramo raščistiti koje pozicija, a ko opozicija. Ne možete biti opozicija, a imati dopredsjednika Federacije. Moraćemo se ovih dana pozabaviti tim pitanjem, sjesti s gospodinom Željkom Komšićem i mnogim drugim iz opozicje i otvorenih karata zaigrati. Ili omogućite ovoj vladi da normalno radi ili prestanite djelovati protiv vlade, jer ste dio tima – zaključuje između ostalog Čović u intervjuu Feni.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.