Čovek koji rizikuje

Izvor: Politika, 19.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čovek koji rizikuje

Mislim da je Barak suviše dobar čovek za brutalnost i skepticizam u političkom svetu, rekla je pre 12 godina Mišel Obama

Prva crna dama Amerike, Mišel Obama, proslavila je svoj 45. rođendan u vozu na putu iz Filadelfije u Vašington. Inteligentnim govorima, prirodnim ponašanjem, staloženim stavom i originalnim stilom, Ameriku je osvojila naprečac. Advokat po profesiji, posvećena majka, supruga koja je „uvek na zemlji”, već je stigla da upozori sobarice u >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Beloj kući da ne ulaze u sobe kćerki: devojčice same moraju da nameštaju svoje krevete.

Potiče iz skromne, ali skladne porodice iz Čikaga. Čukundeda sa očeve strane Džim Robinson radio je kao rob na plantaži u Južnoj Karolini. Zato je njen ulazak u Belu kuću za Ameriku posebno simboličan.

Mišel je sa najboljim uspehom završila najprestižnije američke fakultete, sociologiju na Prinstonu i prava na Harvardu. Baraka je upoznala u advokatskoj firmi, kad je dobila zadatak da ga nadgleda. Kasnije se na njegov nagovor i ona posvetila aktivnostima u organizovanju lokalnog života. Venčali su se u oktobru 1992. i imaju dve kćerke Maliju (rođenu 1998) i Natašu, zvanu Saša, (rođenu 2001).

„Barak mi je pomogao da se opustim i upustim u rizike, jer on je tako odrastao. Ja se više priklanjam tradiciji”, rekla je 1996. godine u intervjuu koji je u okviru šire serije pravljen o mladim bračnim parovima. U tom razgovoru Mišel takođe izražava bojazan prema Barakovim namerama da se posveti politici.

„Mislim da je on suviše dobar čovek za brutalnost i skepticizam u političkom svetu”, rekla je tada Mišel. „Kada ste u politici vaš život je otvorena knjiga. Ja sam zatvorena osoba i prija mi društvo ljudi kojima verujem i koje volim. Želim da imam decu, da putujem, budem sa svojom porodicom i najbližim prijateljima”.

Prva dama neće više imati priliku da uživa u privatnosti svoje porodice. Amerika, međutim, već mesecima diskutuje o novom stilu odevanja koje u vašingtonske elitne krugove unosi stasita Mišel Obama. Divi se haljinama jarkih boja bez rukava, smelim širokim kaiševima, predviđa da će atmosfera u Beloj kući, zahvaljujući ukusu prve dame, povratiti šarm kakav joj je pre nje podarila samo Džeki Kenedi.

Z. Šuvaković

[objavljeno: 20/01/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.