Čovečanstvo se srelo sa MISTERIOZNIM oblikom života: Naučnici zabrinuti nakon otkrića novog JARAVIRUSA

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Feb.2020, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čovečanstvo se srelo sa MISTERIOZNIM oblikom života: Naučnici zabrinuti nakon otkrića novog JARAVIRUSA

Nazvan prema brazilskom božanstvu vode

Naučnici u Brazilu otkrili su virus koji je izgleda potpuno nov i koji se sastoji od gena koji dosada nisu identifikovani.

Jaravirus (Yaravirus brasiliensis), nazvan po brazilskom božanstvu vode, otkriven je u jezeru Pampulja u brazilskom gradu Belo Horizonteu.

U poslednjih nekoliko godina istraživači su otkrili veliki broj novih virusa koji su ih iznenadili svojim odlikama - uključujući i "gigantske viruse" koji >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << su ime dobili po velikim proteinskim omotačima.

Ovi gigantski virusi imaju mnogo složeniji genom nego što su naučnici mogli da pretpostave na osnovu do sada poznatih i uobičajenih virusa sa kojima su se susreli, a sposobni su da se oporavljaju i da umnožavaju svoj DNK.

- Za razliku od drugih izolovanih virusa ameba, jaravirus nema gigantske čestice i složeni genom, ali u isto vreme sadrži značajan broj prethodno neotkrivenih gena - pišu autori ističući da ovaj virus može biti prvi u "novoj lozi virusa ameba sa zagonetnim poreklom i filogenijom".

U stvari, 90 odsto gena jaravirusa nikad ranije nije zabeleženo u naučnim bazama podataka ni u literaturi.

Naučnici uz dozu zabrinutosti zaključuju da im je količina nepoznatih proteina u jaravirusu otvorila vrata novog sveta još neotkrivenih virusa s kojima tek treba da se susretnemo i ustanovimo njihove odlike.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.