Verski rat se lako započinje

Izvor: B92, 06.Mar.2012, 22:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Verski rat se lako započinje"

Beograd -- Pisac Dobrica Ćosić izjavio je na predstavljanju svoje knjige "Bosanski rat", da pokušaj revizije Dejtonskog sporazuma preti da proizvede nesagledive posledice.

On je ocenio da je Srbima, Hrvatima i Muslimanima potrebno istorijsko pomirenje zasnovano na suočavanju sa istinama ratova devedesetih godina.

"Verski rat se lako započinje, a teško okončava, ako se ikad okonča. Srbi, Muslimani i Hrvati moraju da žive zajedno i u susedstvu, a to je moguće samo u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uslovima mira i pomirenja do kojih je nemoguće doći ako se kod zaraćenih naroda smišljeno ne razvija istorijsiki razum koji ih vodi u sazananja o međuzavisnosti ljudi i naroda kao uslovu opstanka i napretka", rekao je Ćosić na promociji knjige u Domu omladine u Beogradu.

Taj istorijski razum, dodao je on, nastaje na istinama o činjenicama o razbijanju Jugoslavije, činiocima tog procesa, uzročima i pokretačima rata i njihovim ciljevima, sa konkretnom personalizacijom ratnih zločina. "To su mirotvoračke istine u ovom vremenu. To je jedina medicina koja može da leči od šovinizma razboljena društva", poručio je Ćosić, koje istakao da se i kao predsednik Savezne Republike Jugoslavije i pisac u ulozi političara i državnika tih ratnih godina zalagao za politiku istorijskog kompromisa.

Knjiga "Bosanski rat", koja je upravo objavljena u izdanju "Službenog glasnika", skup je dokumenata koji su deo Ćosićeve arhive sakupljane u vreme njegovog predsedavanja SRJ, kao i ratnih sukoba na prostoru BiH.

"Knjiga je moja odbrana slobode i istine, ljudskih i nacionalnih prava koja se sadrže u Republici Srpskoj, toj preskupoj, ali jedinoj političkoj i ratnoj pobedi srpkog naroda u drugoj polovini 20. veka", rekao je Ćosić.

Na promociji knjige govorili su profesor dr Darko Tanasković, pisac Vladimir Kecmanović, urednik knjige i pisac Marko Krstić, kao i publicista Dragoslav Bokan.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ćosić: Danas postoje samo žrtve i ubice - žrtve su muslimani, a ubice su Srbi

Izvor: Blic, 06.Mar.2012

Knjiga o bosanskom ratu je moja odbrana slobode i istine, ljudskih i nacionalnih prava koja se sadrže u Republici Srpskoj, toj preskupoj, ali jedinoj političkoj i ratnoj pobedi srpskog naroda u drugoj polovini 20. veka, izjavio je večeras pisac Dobrica Ćosić na promociji svog novog romana "Bosanski...

Nastavak na Blic...

Dobrica Ćosić: Samo Srpska je pobeda (VIDEO)

Izvor: S media, 06.Mar.2012

Pisac i akademik Dobrica Ćosić izjavio je večeras, na predstavljanju svoje knjige "Bosanski rat", da pokušaj revizije Dejtonskog sporazuma preti da proizvede nesagledive posledice i ocenio da je Srbima, Hrvatima i Muslimanima potrebno istorijsko pomirenje zasnovano na suočavanju sa istinama ratova...

Nastavak na S media...

Suočavanje sa "Bosanskim ratom"

Izvor: RTS, 07.Mar.2012, 01:27

Pokušaj revizije Dejtonskog sporazuma preti da proizvede nesagledive posledice, rekao akademik Dobrica Ćosić na predstavljanju svoje knjige "Bosanski rat". Srbima, Hrvatima i Muslimanima potrebno istorijsko pomirenje zasnovano na suočavanju sa istinama ratova devedesetih godina, naveo Ćosić. ..Pisac...

Nastavak na RTS...

Ćosić: Srbima, Hrvatima i Bošnjacima potrebno pomirenje

Izvor: Politika, 07.Mar.2012

BEOGRAD –Pisac i akademik Dobrica Ćosić izjavio je u utorak uveče, na predstavljanju svoje knjige „Bosanski rat”, da pokušaj revizije Dejtonskog sporazuma preti da proizvede nesagledive posledice i ocenio da je Srbima, Hrvatima i Muslimanima potrebno istorijsko pomirenje zasnovano na suočavanju...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.