Ćorsokak posle izbora u Italiji

Izvor: Blic, 26.Feb.2013, 13:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ćorsokak posle izbora u Italiji

Posle prebrojavanja glasova u Italiji, Alijansa levog centra Pjera Luiđija Bersanija odnela je tesnu pobedu u donjem domu parlamenta nad desničarskom koalicijom bivšeg premijera Silvija Berluskonija, ali nije uspela da obezbedi potrebnu većinu u gornjem domu, Senatu. Ponuda: Berluskoni ponudio "veliku koaliciju" Bersaniju

Za formiranje vlade je potrebna većina u oba doma, Italija je dospela u ćorsokak i mada se očekuje da će vodeći blokovi pokušati da formiraju koalicije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nije isključena mogućnost novih izbora za nekoliko meseci.

Berluskoni je već "pružio ruku" Bersaniju za stvaranje "velike koalicije", rekavši da Italija ne može da ostane bez vlade i da "sve stranke moraju nešto da žrtvuju za opšte dobro". Bersani je situaciju opisao kao "osetljivu", ali i poručio da će se njegova koalicija ponašati odgovorno i "u interesu Italije".

Pokret komičara Bepe Grila osvojio je četvrtinu glasova na parlamentarnim izborima u Italiji i po mnogima - Grilo je jedini pravi pobednik izbora.

U donjem domu, Bersanijeva Alijansa osvojila je 29,54 odsto glasova, Berluskonijeva koalicija 29,18 odsto glasova, a Grilov Pokret pet zvezdica 25,55 odsto glasova dok je pokret Gradjanski izbor Marija Montija osvojio 10,56 odsto glasova.

U gornjem domu - Senatu, Berzanijev blok osvojio je 113 mesta, Berluskonijeva koalicija osvojila je 116 mesta, Grilov pokret 54, a Građanski izbor 18 mesta, saopštio je italijanski Centar za izučavanje izbora, prenela je agencija Rojters.

Bersani je rekao da je svima jasno da je situacija u zemlji krajnje delikatna, dok je Berluskoni, priznajući pobedu protivnika u donjem domu, izjavio da svi treba da razmisle šta dalje, ali da, u svakom slučaju, treba izbeći nove izbore.

Berluskoni je isključio mogućnost ulaska u koaliciju sa Montijevim centrističkim blokom, rekavši da je loš rezultat premijera posledica opštenarodnog nezadovoljstva zbog mera štednje.

Očigledni rascep između levice i desnice u trećoj privredi po veličini u evrozoni verovatno će izazvati zabrinutost u drugim zemljama članicama EU.

Analitičar BBC Gevin Hjuit kaže da će uslediti period cenkanja jer će vodeći blokovi pokušati da formiraju koaliciju. Ali, budući da je biračko telo toliko podeljeno, mnogi smatraju da će za nekoliko meseci uslediti novi izbori.

Berluskoni (76) je podneo ostavku u novembru 2011. suočen sa optužbama za lošu ekonomsku politiku dok je evrozona pokušavala da zauzda italijansku dužničku krizu.

Italijani su posle toga više od godinu dana imali tehnoraktsku vladu na čelu sa Marijom Montijem. Ali njegovi pokušaji da smanji potrošnju izazvali su opšte nezadovoljstvo javnosti i tome se pripisuje loš izborni rezultat liste čiji je on nosilac.

Bepe Grilo, koji je sa 25,55 odsto glasova osvojio 108 mandata u Predstavničkom domu, zahteva minimalnu platu za sve Italijane od 1.000 evra, referendum o izlasku Italije iz evro-zone, oproštaj dugova državnog budžeta, navodi "Dojče vele".

Mnogi smatraju da je ovo bio izuzetan uspeh za komičara iz Đenove koji je na predizbornim skupovima širom zemlje vređao diskreditovnu političku elitu, zbog čega je ostvario dobar rezultat u oba doma parlamenta.

"Mi smo započeli rat generacija. Svi oni su gubitnici zato što se nalaze na vlasti 25 ili 30 godina i doveli su ovu zemlju do katastrofe", poručio je Grilo u audio izjavi na svom sajtu.

U Italiji se smatra da je za mere štednje i povećanje poreza odgovorna nemačka kancelarka Angela Merkel. I konzervativni Berluskoni je svoje birače uveravao da je Merkelova diktirala reforme Mariju Montiju. Berluskoni je prebacivao Nemcima da vode sebičnu politiku kod spasavanja evra i zahtevao jeftine kredite od Evropske centralne banke.

Nemci su i prvi reagovali na rezultate italijanskih izbora: stav Berlina je da Italija mora da nastavi reformski put odlazećeg premijera tehnokrate Marija Montija.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pirova pobeda italijanske levice

Izvor: Politika, 26.Feb.2013

Posle dvodnevnih parlamentarnih izbora, u nedelju i juče, Italiji predstoje, po svoj prilici – novi izbori ..Posle prebrojavanja glasova, kasno sinoć, postalo je jasno da ni favorizovani stranački blok levog centra, ni alijansa bivšeg premijera Silvija Berluskonija neće moći da računa sa većinom...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.