Izvor: Blic, 25.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čopori napadaju i decu

Čopori napadaju i decu

ZAJEČAR - Strah od pasa lutalica, koji kod nekih Zaječaraca prerasta u paniku, počinje već sa prvim mrakom. Građani koji se u sumrak odvaže da krenu u šetnju prema gradskom centru ili izvan njega, sa sobom nose motke i štapove za nužnu odbranu od agresivnih četvoronožaca. Psi napadaju i decu kada se vraćaju iz škole, naročito u naselju Ključ.

- Sina čekam posle škole jer psi lutalice redovno napadaju decu. Nedavno sam ga >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << jedva odbranila od povećeg čopora - kažeVesna M, majka učenika četvrtog razreda.

Penzionera Desimira Milenovića nedavno je ujeo pas lutalica. - Šetao sam naseljem Šljivarski put, kada se pas lutalica zatrčao i iz čista mira me ujeo za nogu. Boravio sam u Keniji i bezbednije sam se osećao među zverima u rezervatu Masai mara nego na Kraljevici. Dok šetam gradom, vidim ljude koji nose motke da bi se odbranili - kaže Milenović.

Psi napadaju i u samom centru grada.

- Stanujem odmah iza zgrade SUP-a. Čim padne prvi mrak, ne izlazim bez kišobrana koji mi služi umesto štapa da oteram lutalice - kaže Anđelika S.

U gradu postoji Služba za hvatanje pasa lutalica pri JKP 'Kraljevica', jedina u Timočkoj krajini. Ove godine, uhvatili su više od 1.700 napuštenih pasa.

- U opštini Zaječar ima više hiljada pasa lutalica, ali tačan podatak nemamo. Izuzetno ih je teško uhvatiti jer poznaju zvuk našeg vozila i kada se približimo bukvalno nestanu - kaže Miloš Jotović, direktor JKP 'Kraljevica'.

Jedno vozilo i četiri radnika hvataju lutalice 'tehnikom' poznatom od pre 20 godina, uz pomoć motke na kojoj je postavljena omča od žice. Trče za psima koji laju i beže. Neki građani odobravaju ove akcije, a neki se zgražavaju.

- Pre tri godine, kupili smo pušku za uspavljivanje pasa, ali se ispostavilo da ona nije za upotrebu u naseljenim mestima. Nikad nije korišćena. Pre dve godine smo uplatili za 300 strelica preko kragujevačke 'Zastave' i nikad ih nismo dobili - kaže Jotović.

Ova služba naplaćuje usluge od opštine po uhvaćenom psu, a cena zavisi od lokacije. U Zaječaru opština plaća 697 dinara po psu.

Suzana Božinović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.